Клиентите са чакали с часове в офиси на мобилния оператор неприятно сюрпризирани от съобщението, което са получили. Снимки Личен архив

Клиентите са чакали с часове в офиси на мобилния оператор неприятно сюрпризирани от съобщението, което са получили. Снимки Личен архив

Мобилният оператор "А1" остави над 2000 абонати в Бургас без телефонна връзка. "В 16.34 часа на 26-ти октомври получих съобщение, че еднолично от оператора прекратяват предоставянето на услугите по договора ми", каза Нина Мигарова - една от пострадалите от действията на мобилния оператор. "Прекарахме часове в офиса на компанията, за да ни обяснят, какво се случва и как трябва да подновим договорите си при конкретни условия", допълни тя.

Бургазилйката е една от 2000 клиенти на "А1", които са част от групата на "Минолби" ЕООД. С едно текството съобщение, изпратено автоматично до всички абонати в групата, операторът прекъсва комуникацията им. "Не можех с часове да се свържа с никого. Добре че имам мобилен интернет от друг доставчик, та клиентите ми успяха да ме открият чрез приложение за съобщения. Накараха ме да преподпиша договора при нови условия и да плащам за телевизия, въпреки че нямам нужда от нея. Опитах се да се преместя в друг оператор, но от "А1" заявиха, че не мога да преместя номера си", коментира Петя Запрянова - също потърпевша от действията на оператора.

Нина Мигарова написа жалба, която изпрати до омбудсмана на Републиката, до омбудсмана на Бургас, до Комисията за защита на потребителите и до мобилния оператор (прилагаме жалбата като снимки).

"В качеството ми на член на корпоративен клиент на "А1 България" ЕАД от групата на "Минолби" ЕООД, аз и останалите над 2000 члена бяхме лишени от възможността да използваме техните услуги. При открита пазарна икономика и свят на свободно договаряне с отделните контрагенти, с ясното съзнание че "А1 България" ЕАД е мобилен оператор предлагащ услуга, по която моето качество е клиент и договора е в рамките на ЗЗД, получих едностранно императивно съобщение за прекратяване на моя телефонен номер в края на работния ден, като услугите ми бяха спряни за приблизително 1 час от постъпването на съобщението. Невъзможността да взема своевременно решение при ограниченото време за реакция и физическата необходимост да предоговоря условията, каквато възможност ми бе предоставена, аз претърпях изключително много емоционални и нравствени вреди, които се изразяват в невъзжността да имам комуникация по личния си телефон, в това число входящи и изходящи обаждания.

За периода, от който съм била част от корпоративния договор № 503554975,  никога не съм имала забавени плащания или нелоялни отношение и винаги съм била коректен партньор на посочения по – горе контрагент. "А1 България" ЕАД лиши мен и още над 2000  човека с тежката императивна санкция едностранно и без предизвестие да се откаже от един договор по който винаги съм била изправна страна. Настъпилото обстоятелство дори противоречи на общите правила на мобилния оператор "А1 България" ЕАД, който в условията си ясно е посочил кога се ограничават входящите и след какъв период от ограничаване на входящите се ограничават и изходящите обаждания. Тези общи правила са създадени за да може клиента на услугата да има своевременно както предоставена възможност за изпълнение на поетия ангажимент по сключения договор за услуга, така и отказ от него със съответните санкции. Претърпяната от мен и още над 2000  човека най-тежка санкция, а именно едностранно разваляне на договора без предизвестие не кореспондира с обективните отношения на доставчик – клиент", пише още в жалбата на Нина Мигарова.

"С оглед, последващото развитие на ситуацията, в която за да запазим номерата си, бяхме принудени да сключим договори като физически лица с "А1 България" ЕАД, при императивни условия и право на избор единствено между два тарифни плана, след няколкочасово висене в офисите им на 26-ти октомври и на 27-ми октомври, бих искала да получа адекватно обезщетение за причинените ми морални и емоционални вреди, от страна на "А1 България" ЕАД", завършва жалбата на Нина Мигарова.

Галерия