Семир Абумелих (в средата) се похвали за наградата и не спести критиката си. Снимка Лина Главинова

Семир Абумелих (в средата) се похвали за наградата и не спести критиката си. Снимка Лина Главинова

Виновни за състоянието на здравеопазването са тези, като мен, които се явяваха на избори. Нямаме доктрина в тази сфера. Знаем проблемите, но това, което се предлага от политиците е за сметка на работещите в здравеопазването. Сега вече не съм в политиката и мога да говоря. Това каза Семир Абумелих собственик на бургаската УМБАЛ "Дева Мария". Той не скри разочарованието си, че докато е бил депутат не е успял да събере на една маса представителите на всички политически сили, за да говорят открито за проблемите в сферата.

Абумелих благодари на областния управител Вълчо Чолаков и на местната власт за помощта и съдействието, което му оказват в дейността на неговата болница. Повод за това стана и наградата, с която бе отличено здравното заведение - "Болница на годината". Той сподели удовлетворението си в присъствието и на д-р Лорис Мануелян - зам.-кмет по здравеопазване в Община Бургас, д-р Георги Паздеров - шеф на РЗИ Бургас, д-р Вергиния Цанова - зам.-директор на РЗИ, на доц. Магдалена Миткова - ректор на университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас. Студентите, които се обучават за медицински сестри в университета карат своята практика в частната клиника.

Сред проблемите на родното здравеопазване, които бяха дискутирани на срещата са и недостатъчното финансиране на болниците, липсата на кадри особено в областта на мениджмънта. "За един пациент у нас се дават на година 280 евро, а в Германия - 7000 евро. И да има течове в системата, те не са основната причина за състоянието на болниците. Страшен е монополът на Здравната каса. Българинът иска да знае, какво вназя за здравеопозване и къде отиват парите му", коментира д-р Лорис Мануелян.