Две плавания на кораба са планирани това лято, каза адмирал Боян Медникаров (вдясно). Снимки Бургас без цензура

Две плавания на кораба са планирани това лято, каза адмирал Боян Медникаров (вдясно). Снимки Бургас без цензура

Опасност от замърсяване на българската акватория на Черно море в резултат на инцидента с язовира "Нова Каховка" няма, заяви флотилен адмирал проф. д-р на военните науки Боян Медникаров - началник на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров". Установеното замърсяване е единствено в района на Одеса, Украйна и то в в началото на разлива от взривената стена на язовира в край на май. В момента ситуацията и там е значително по-добра.

"В резултат на обилните валежи по това време нивото на река Дунав се покачи до 6 метра. Това се оказа благоприятно, защото замърсяването остана на север от делтата на река Дунав. Възстанови се солеността на Черно море. По-тежките фракции се утаиха на дъното. Това беше и причината замърсяването да не премине делтата на реката и да не достигне до Румъния. Оттокът на Дунав изтласка замърсяването", обясни адмирал Медникаров. Той е категоричен, че опасност нещо да дойде в нашата акватория няма. Въпреки това военният научно-изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" ще извърши две плавания по Южното Черноморие това лято. Първото вече е преполовено и то обхваща района от Емона до Велека. Взети са проби от 13 точки, предстои да се вземат проби от района на Созопол, Приморско, Царево и Велека.

"Резултатите от пробите ще излязат до няколко дни", коментира Явор Димитров - директор на "Басейнова дирекция" - Варна.

Това е първото участие на кораба "Св. св. Кирил и Методий" в плаване в акваторията на Черно море. Той участва в екологичен мониторинг на качеството на водата. Корабът "Св. св. Кирил и Методий" е собственост на консорциум, чиито членове са Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна, на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и на Българския антарктически институт. Първата мисия на кораба до полярната база в Антарктида бе през декември миналата година. Тази година корабът ще отплава към континента на 1-ви ноември.

Корабът акостира днес в района на Магазия 1 и бе отворен за граждани в часовете от 17.00 до 19.00 часа.

Галерия