Консултациите за състава на РИК - Бургас е проведоха днес в Областна управа. Снимка Областна управа

Консултациите за състава на РИК - Бургас е проведоха днес в Областна управа. Снимка Областна управа

Адвокат Михаил Хаджиянев отново ще е председател на Районната избирателна комисия Бургас във връзка с предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат на 2-ри април. За това се договориха представителите на партиите и коалициите, които участваха в консултациите на РИК, свикани от областния управител Мария Нейкова. Михаил Хаджиянев бе председател на РИК и по време на предишните избори, които се проведоха на 2-ри октомври 2022 година.

Общият брой на състава на Районна избирателна комисия Бургас е 17 души, в т. ч. председател, секретар и двама зам.-председатели. Право на участие в състава на РИК имат: коалиция "ГЕРБ - СДС" - 5 членове; коалиция "Продължаваме промяната" - 4 членове; партия "ДПС" - 2 членове; партия "Възраждане" - 2 членове; коалиция "БСП за България" - 2 членове; коалиция "Демократична България - Обединение" - 1 член; коалиция "Български възход" - 1 член.

По време на консултациите за председател бе предложен само адвокат Михаил Хаджиянев от квотата на коалиция "ГЕРБ - СДС".

Въпреки апела на областния управител за консенсус политическите сили не стигнаха до съгласие за секретар на комисията. Коалиция "БСП за България" предлага Георги Михов, а от партия "ДПС" - Емине Иляз. За двете позиции на заместник-председател предложенията са на "Продължаваме промяна", която предлага Стоян Арнаудов и на партия "Възраждане", която предлага Виолета Диянова.

В тази ситуация се счита, че няма постигнато съгласие за състава на РИК. От Областна администрация Бургас ще изпратят постъпилите документи в Централна избирателна комисия.