Агатополският епископ Иеротей наръси със светена вода учениците и техните учители

Агатополският епископ Иеротей наръси със светена вода учениците и техните учители

Агатополският епископ Иеротей - викарий на Сливенския митрополит Йоаникий, извърши водосвет при откриването на учебната 2023/2024 година в бургаската Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола", известна още като Морското училище. Учениците, техните учители и родителе си събраха в двора на гимназията, за да дадат заедно началото на първия учебен ден. Той винаги е най-вълнуващ за осмокласниците, които за първи път прекрачват прага на избраното от тях училище.

"15-ти септември е първият учебен ден, най-вълнуващият ден за българското училище! Това е много специален празник за всеки един от нас, защото е символ на почитта на българина към знанието и образованието.

Скъпи осмокласници, обръщам се първо към Вас, защото Вие сте най-развълнувани днес. Бъдете здрави, успешни, питащи и търсещи новото, интересното, красивото. Нека трудностите не Ви плашат. Бъдете уверени, че до Вас стоят учителите и родителите като загрижени, знаещи и добронамерени приятели.

 Скъпи ученици, предстои Ви изкачване на следващото стъпало по пътя на духовното Ви съзряване. Бъдете упорити, амбициозни, бъдете позитивни във всеки Ваш поглед напред. Трупайте знания, не губете устрема и желанието си да научите повече, защото знанието е сила!", каза в обръщението си директорът на гимназията Христива Жабова. И добави: "Уважаеми колеги, да бъдем учители, това е голямо богатство и огромна отговорност! Всеки един от нас, отдавайки себе си на децата, с любов и професионализъм, поставя основите и гради общото ни бъдеще.Нека любовта на учениците бъде най-ценното признание за отговорния ни труд!Нека любовта на нашите ученици бъде най-ценният дар за труда ни!Бъдете все така всеотдайни в благородната си мисия, да дарявате любов и знания на Вашите ученици, защото да даваш знания е велико дело!

Вие родители, бъдете по-близо до децата си, за да ги подготвяте заедно с техните учители за предизвикателствата на живота. Съветвам Ви да ги подкрепяте в нелекия им път. Вдъхвайте им увереност и ги убеждавайте, че със своя труд и упоритост ще станат знаещи, можещи и успели хора!".

330 са учениците в дневна форма на обучение в Морското от VIII до XII клас. Те ще изучават следните специалности - "Експлоатация на пристанищата и флота" с разширено изучаване на английски език, "Корабоводене морско" с интензивно изучаване на английски език, "Корабни машини механизми" с разширено изучаване на английски език и "Митническа и данъчна администрация" също с разширено изучаване на английски език.

Галерия