Агатополският епископ Йеротей не е включен в списъка с достоизбираеми епископи

Агатополският епископ Йеротей не е включен в списъка с достоизбираеми епископи

Агатополският епископ Йеротей не е включен в списъка с кандидати за Сливенски митрополит. Преди броени минути на сайта на Българската Православна църква - Българска патриаршия излезе решението, което е взето на заседанието на Светия синод, провело се днес.

На основание чл. 85, ал. 1 от УБПЦ – БП, определя следната листа на достоизбираеми епископи, кандидати за митрополитския избор в Сливенска епархия:

- Велички епископ Сионий

- Знеполски епископ Арсений

- Мелнишки епископ Герасим

- Браницки епископ Пахомий

- Главиницки епископ Макарий

- Велбъждски епископ Исаак

Този път списъкът се състои само от шестима епископи за разлика от предишния път, когато в него бяха включени десет епископи. В настоящия списък не фигурират, не само Агатополския епископ Йеротей, но и Константински епископ Михаил, както и Белоградчишки епископ Поликарп, първи викарен епископ на Софийския митрополит, ​Смоленски епископ Висарион, втори викарен епископ на Пловдивския митрополит.

На проведените избори на 18-ти февруари епархийските избиратели с 26 гласа "за" избраха епископ Йеротей на първи тур, а на втори с 22 гласа "за" епископ Михаил. Последва касиране на изборите, за да се стигне до втори избори и списък, в който двата претенденти с най-много гласове не са включени в него.