Орлин Павлов и Еделина Кънева участват в Ах, този мюзикъл. Снимки Държавна опера

Орлин Павлов и Еделина Кънева участват в Ах, този мюзикъл. Снимки Държавна опера

"Ах, този мюзикъл" ще зарадва бургазлии на 16-ти април, вторник, от 19.00 часа на сцена на Държавната опера. В мюзикъла участват Еделина Кънева, Орлин Горанов и Орлин Павлов. Под палката на доайена маестро Йордан Дафов, тримата прекрасни солисти, оркестърът и хорът на Държавна опера - Бургас ще разкажат драматичната история за съвременните Ромео и Жулиета – за противоборството между разум и чувства, за силата на предразсъдъците, за красотата на чувствата, за тежненията на сърцето, което винаги, неизменно, понася последиците на емоционалните си избори.

Освен оркестровото изпълнение на сюитата из "Порги и Бес", прекрасните солисти, под съпровода на оркестъра и хора на Бургаската опера ще представят оркестрови, вокални и танцови сцени из "Уестсайдска история" от Ленард Бърнстейн и симфонични картини из операта "Порги и Бес" от Джордж Гершуин. Всичко това, като музикално-емоционално съчетание, публиката в залата на Операта ще има възможността да види, чуе, усети и съпреживее във вторник вечерта. Диригент на хоровия състав на Бургаската опера е Александър Чепанов, концертмайстор – Ваня Златева.

"Името на американския композитор Джордж Гершуин е, без съмнение, от най-известните и добили световна слава заради неговия оригинален и творчески стил. Емблематичен автор на творби в сериозните музикални жанрове, но и в забавната и популярна музика, симфонични, вокални инструментални произведения. В тях той използва широко традицията, мелодиката, ритмите и формата на типичния афроамерикански музикален фолклор, съчетани с елементите на джаза и има придава нова художествена стойност, превръща ги в неотменна част от световното музикално наследство. Сюитата "Симфонични картини" е подбор от най-популярните и красиви лирични и танцови моменти из операта "Порги и Бес" /1935 г./, наречена "първата фолк-опера, създадена върху сюжет и музикален стил из афроамериканския живот и бит в началото на XX век. Успехът на тази творба я превръща завинаги в класическа — в цялостното творчество на Джордж Гершуин", казва за "Симфонични сюити" маестро Йордан Дафов.

"Ленард Бърнстейн, композитор, диригент, музикален писател, автор на симфонии, оперни, хорови, инструментални, теоретични музикални и философски трудове, лекции, беседи, забележителен общественик и артист, дълги години титулярен диригент на Филхармонията на Ню Йорк, обаятелна личност със световно значение и признание Вероятно една от най-популярните му творби, а може би и най-прочутата, е мюзикълът "Уестсайдска история" /1957 г./ Поради идеи и майсторство, тази вълнуваща творба владее световните сцени вече повече от половин век. Пиесата е вдъхновена от вечната тема за любовта, красивата легенда за невъзможната любов на Ромео и Жулиета, в съвременен вариант — трагичната любов на героите Мария и Тони, на фона и декора на съвременния /за 1957 г./ свят на Америка", разказва за творбата маестро Дафов.

В концертната програма на 16 април ще прозвучат:

Симфонични картини из операта "Порги и Бес" от Джордж Гершуин; Сцени из мюзикъла "Уестсайдска история" от Ленард Бърнстейн: Увертюра, Jet's Song - Песен на Риф и мъжки хор, "Нещо става" - Песен на Тони, "Мамбо", "Мария" - Песен на Тони, Сцена на балкона - дует на Мария и Тони, "Cool" - Песен на Риф и мъжки хор, Сватбена сцена - Дует на Мария и Тони. "Чувствам се красива" - Песен на Мария и женски хор, "Някъде" - Песен на Мария и смесен хор, Финална сцена - Мария и Тони, "Америка" - солисти и хор.

Билети за "Ах, този мюзикъл!" на касата на Операта, каса "Часовника".

Галерия