Лятната академия събира автори от страната и чужбина. Снимки Пресцентър Община Царево

Лятната академия събира автори от страната и чужбина. Снимки Пресцентър Община Царево

Ахтопол за десети път събра скулптори и живописци от България и чужбина. Изложбата с произведения, създадени в рамките на Лятната академия и симпозиум на Националната художествена академия бе открита днес в двора на Гръцкото училище.

"Лятната академия на НХА, този симпозиум по скулптура и дърво, е една от най-престижните инициативи, които националната художествена академия провежда през последните десет години. Десет години са достатъчни, за да очертаят мащаба на това събитие и мястото, което тази скулптурна панорамна експозиция на открито заема в полето на съвременната българска скулптура", коментира доц. д-р Бойка Доневска, зам.-ректор на НХА.

"Тази десета годишнина е една малка част от дългия път на сътрудничество, който трябваше да се измине от Община Царево, кметство Ахтопол и НХА. Творбите стават все по-добри, все по-интересни и ние се радваме, че те допринасят за красивия облик и уникалната атмосфера на Ахтопол", сподели Станислав Димитров, кмет на град Ахтопол. Той поздрави участниците и обеща съвместното партньорство да продължи и да се задълбочи.

Международната лятна академия и симпозиум по скулптура към НХА се провежда в Ахтопол и през годините се утвърждава като едно от най-значимите художествени събития по Южното Черноморие. Тази година в него взеха участие преподаватели и студенти от България и чужбина, като специални гости бяха представители от Централната академия по изящни изкуства в Пекин.

Събитието се организира с подкрепата на Община Царево и кметство Ахтопол.

Галерия