Зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева (вляво) поздрави автора, а модератор на вечерта бе журналистът Мариета Ханджиева

Зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева (вляво) поздрави автора, а модератор на вечерта бе журналистът Мариета Ханджиева

Писателят Алек Попов представи последния си роман "Мисия Туран" пред бургазлии. Премиерата събра четящите в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. А гостуването на автора, което е по покана на Община Бургас, се превърна в едно от литературните събития на лятото.

Зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева поздрави госта, а журналистът Мариета Ханджиева влезе в ролята на модератор, за да представи новата книга на автора. Тя излиза от печат 20 години след романа му "Мисия Лондон". "Мисия Туран" пренася читателя във вълнуващ свят в центъра на Азия.

Книгата е пъстра мозайка от патриотични страсти, политически интриги, балкански и далекоизточни нрави, в която най-абсурдни ситуации плашещо напомнят за реални събития и герои.

От прашните пътища на далечен Туран, малка изостанала република в центъра на Азия, някога поема своя поход към Европа великото българско племе. Или поне това е хипотезата на уважавания, но ексцентричен проф. Несторов. За да докаже теорията си, той поема към необятните турански степи, придружен от красивата си дъщеря Косара и своя напорист асистент.

Междувременно в България се задават избори. Демографската криза заплашва да срине рейтинга на политиците. Нацията се топи, необходими са спешно нови гласове.

Откриването на потомците на прабългарите би могло да реши всички проблеми. Но къде могат да бъдат намерени те?

Алек Попов създава екзотичен свят на приключения и любовни перипетии, на диктатори и волни джигити, свят на песни, шамански заклинания и танци по тънкия лед на голямата политика.

Галерия