Александър Секулов получи грамота от зам.-кмета по култура в Община Бургас Йорданка Ананиева. Снимки Лина Главинова

Александър Секулов получи грамота от зам.-кмета по култура в Община Бургас Йорданка Ананиева. Снимки Лина Главинова

Александър Секулов получи наградата от националния конкурс за поезия на името на Христо Фотев за книгата си "Море на живите".  Поетът бе сред петимата номинирани от петчленно жури с председател Ваньо Вълчев. Церемонията по връчването на една от най-престижните награди събра поети от Бургас и страната. За събитието дойде председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, поетът и издател Иван Гранитски, философът Митко Новков от Сдружението на българските писатели. На церемонията в Кукления театър бяха зам.-кметът по култура на Община Бургас Йорданка Ананиева и Весела Йорданова – директор на дирекция "Култура и връзки с обществеността" в Общината.

Поетът Александър Секулов получи пластика "Перо" от Съюза на българските писатели, дело на скулптора Валери Желязков, както и грамотата на Община Бургас.

"Радостен съм, че наградата на Съюза на българските писатели отива в ръцете на такъв добър автор. Преди три години гостувах на бургаските писатели. Пътят на българската литература е в обединение, а не в разединение. Така бе създадено и сдружение "Бургаска писателска общност", допълни Ангелов.

Освен голямата награда, бяха връчени и две съпътстващи награди на автори, събрали най-много гласове, след победителя в конкурса. Отличията отидоха при бургаската поетеса Милка Стоянова и младия поет Александър Христов.

В шестото издание на националния конкурс свои произведения изпратиха 70 поети от страната. Условието за кандидатстване бе книгите им да са издадени през последните две години.

Гостите на награждаването изгледаха и спектакъла "И аз вървя срещу легендата за себе си" по стихове на Христо Фотев в изпълнение на Стоян Памуков и Юрий Ангелов.

 

Александър Секулов е роден на 6-и януари 1964 година в Пловдив в семейството на гъркиня и актьора Илия Секулов. Завършва Средно специално художествено училище за сценични кадри в родния си град (със специалност помощник-режисьор) и спецалност "Българска филология" в Пловдивския университет "Паисий Хиляндарски".

Работил е като журналист и редактор във вестниците "Марица" и "Новиран" (1991–1997 г.). Автор на ежедневната рубрика "Под игото" на вестник "Марица" от 1993 година, за която е носител на наградата "Пловдив" за журналистика (1995). Водещ на предаване в радио ТНН в периода 1993-1995 година. Изпълнителен директор на Европейски месец на културата – Пловдив (1999 г.).

Автор и издател на списанията "Фрагменти" (1990 г.) и "Петното" (2004 г.).

Галерия