AleqKniga

AleqKniga

Алея на книгата събира четящите във Варна

на Община Варна. Тази година в нея ще участват над 45 издателства от страната и 7 от Варна. На официалното откриване на Алеята, което ще се състои на 1-ви август от 18.00 часа на ларгото близо до Фестивален и конгресен център - Варна, ще бъдат оповестени победителите от Националния конкурс "Разказ на младежка тема" и наградени с грамота участниците в "Състезание в библиотеката" ще се проведат и литературни четения, както с изявени писатели, така и с млади, перспективни автори.

За седма поредна година община Варна, отдел "Младежки дейности", провежда Национален конкурс "Разказ на младежка тема". Тричленно жури от авторитетни варненски писатели – Елена Стефанова, Огнян Антонов и Мариан Желев класираха на първо място Калоян Кирилов от Генерал Тошево за разказа "Рани". На второ място е отличена Кристина Генова от Враца за разказа „Лалетата в Холандия умират през лятото” и третото място заема разказът "Да бъдеш или не", с автор Йоана Мирчева, студентка от София.

Тази година в "Състезание в библиотеката", една утвърдена проява, в която младите хора се запознават с каталожното дело в библиотеките, показват познания за видни варненски дейци, демонстрират умения за ориентиране в различни смислови задачи на първо място се класира Йордан Иванов – ученик от Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски". Второ място зае Борислав Николов ученик от Национално училище по изкуствата "Добри Христов" и третото място е за Елена Минчева – ученичка от Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства  "Константин Преславски".

След официалното откриване на "Алея на книгата", в подкрепа на кандидатурите на Варна за Младежка европейска столица 2017 г. и за Европейска столица на културата 2019 г. ще се издигне балон предостранството до Фестивален и конгресен център Варна, който ще рекламира и световната премиера на книга за деца "Приключения с Балон" от Мики Д. Дъг и илюстрации на Св. Йовчева.

Желаещи деца ще могат да се качат в балона и да видят Варна от птичи поглед.