DSC_5758

DSC_5758

Ананиева: Номинацията на Бургас за културна столица е добра реклама за региона измежду останалите кандидати на национално ниво - София, Пловдив, Варна, Велико Търново? Отговорите на тези въпроси дава зам.-кметът по култура на община Бургас - Йорданка Ананиева.

- Г-жо Ананиева, 12 общини застанаха зад кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата през 2019 година. Това какъв сигнал е?
- Това за Бургас е изключителен важен знак. Мисля, че ще бъде такъв и за хората, които ще оценяват кандидатурата на града, защото философията и стратегията на Европа е свързана с развитието на регионите и със сътрудничество на местните и регионални власти в подкрепа на една кауза. Мисля, че това е едно от големите предимства на Бургас с това, че успя да обедини кметовете на съседните общини, които да се включат заедно с нас в това предложение - Бургас да бъде Европейска столица на културата през 2019 г. От тук нататък предстои сериозната работа като изработване на стратегията, документите и програмата, с която ще кандидатстваме.
- Кметовете на 13-те общини сложиха подписите си под меморандума. Каква е следващата стъпка?
- Предстоят доста неща и те са набелязани в меморандума, който кметовете подписахаи в програмата, която ще разработваме. Едно от нещата, които теръпва ни предстои да направи е да създадем Асоциация за развитието на културата в региона. Тя ще включва представители от община Бургас и останалите 12 общини, неправителствения сектор, културните институции и други. Ще има широко представителство. Тя ще подготви стратегическите документи, които да дадат основата за разработването на програмата и нейното реализиране. 2019 година е доста напред във времето и структурата, която трябва да го управлява трябва да е сериозно институционално и закрепена в правния мир, и да включва представители на всички заинтересовани страни.
- Освен Бургас, свои кандидатури вече излъчиха Варна, Пловдив, София, Велико Търново, сигурно ще има и други градове. Коя е институцията, която на национално ниво ще избере града, който ще представлява България и ще бъде заедно с Италия Европейска столица на културата през 2019 г.?
- Това решение ще се вземе комисия, избрана от правителството на България. В стратегическите документи по отношение на проекта "Културна столица на Европа" има много ясно разписани кои и колко трябва да бъдат представителите в тази комисия в национален и европейски мащаб.
- Може ли да разчитаме на лоби, което да помогне и везните да се наклонят в полза на Бургас?
- По-скоро Бургас разчита да подготви силна кандидатурата, с подписването на това споразумение даваме заявка за това, както и да подготви една силна програма за 2019 година, която да включва събития, които да са насочени към основните приоритети - европейски измерения на тези събития и Европа на гражданите т.е. с повече включване на гражданите в тези събития. Бургас вече има опит в организирането на такова събитие - фестивала "Включи града". В този фестивал публиката не беше само публика, но и конкретен участник в събитията. Ние имаме ясната представа, какъв е пътят, по който трябва да вървим. Разчитаме на това, че в Бургас работят креативни и творчески насочени хора, познаващи нормативните уредби на страната и Европа и ще съумеем са обединим и съседните общини.
- Какви може да са ползите, които Бургас и региона да получат, ако бъдем избрани за Европейска столица на културата през 2019 година?
- Ще разделя ползите на две. Първата е вече факт от момента, в който се съгласихме да работим заедно за издигане на кандидатурата на Бургас и за разработване на тези документи - обединяване на обща културна политика, която да е кординирана и да допренесе за по-добрата визия на Бургас и региона. Втората непосредствена полза е, че от момента на издигането на кандидатурата е, че в публичното пространство на страната и Европа вече се чува за издигане на града за Европейска столица на културата - утвърден европейски проект, доказал себе си. Самият факт, че сме в този формат на заявка говори за сериозно отношение към културния продукт, който предлагаме в Бургас и региона.
Ще бъде разработена програма, която да предшества издигането на нашата кандидатура, както в страната, така и в чужбина. Вече имаме проведени разговори с градове, които са били културна столица на Европа за обмяна на опит. Договорили сме събития, които ще се случат в страни-членки на ЕС, което е добра реклама за Бургас и региона.
Ако бъдем избрани, това ще донесе невероятни ползи за целия регион. Няма да говоря за това, че културната инфраструктура ще бъде значително подобрена, за да може тези събития да се случват, какво и гостуване на много участници от Европа, по-голяма заетост на хората, които работят в този сектор, една форма за създаване на културни индустрии, както и представянето на културно-историческите забележителности пред цяла Европа.
- Т.е. казано по-друг начин, ако Бургас бъде избрана за културна столица, ЕС ще задели едни пари за подобряване на културната инфраструктура в града и другите общини, така ли?
- Не, това е ангажимент на кандидатстващите страни да подобрят културната си инфраструктура в подходяща среда за провеждане на такива събития. Но града, който ще бъде избран ще бъде премиран със средства за програмата, която напише.
- Какви са шансовете на Бургас?
- Големи. Мисля, че Бургас особено в последните години доказва изключително развитие във всички сектори, доказа способността в организирането на големи събития. Подобряваме културната си инфраструктура. Преди година беше отворено реновирания културен център "Морско казино", предстои реконструкцията на Моста и остров "Света Анастасия", предстои да получим залата на "Лукойл Нефтохим". По същия начин и другите общини се стремят да подобрят своята културна инфраструктура, така че тя да бъде достъпна и осъвременена. Заедно работим за достъпност на нашето културно наследство.
- Имате една година, за да разработите проекта за кандидатурата на Бургас. Какъв ще е акцентът в него - минало, настояще или бъдеще?
- Акцентът не може да мине нито без миналото, нито да пренебрегне настоящето, нито бъдещето, така че в него ще бъдат съчетани трите компонента в развитието на културата като голяма сфера в обществения ни живот. Ние ще заложим на европейските изисквания - европейски измерения т.е. популяризиране и съобразяване на проекта с европейските добри практики и традиции, културното мноообразие и наследство пречупено през европейските ценности - толерантността, обединението и следващия важен акцент е Европа на гражданите. Да предложим културен продукт близо до гражданите, да ги удовлетварява и да ги прави не само пасивни наблюдатели, а активни участници в създаването на културния продукт.