Андрей Янев се представя пред бургазлии и гостите на морския град с изложбата Селения. Снимки Лина Главинова

Андрей Янев се представя пред бургазлии и гостите на морския град с изложбата Селения. Снимки Лина Главинова

Андрей Янев след 16 години показва живописни хайку в залата на Дружеството на бургаските художници на ули;а "Александровска" №22. Пред своите съграждани, колеги, приятели и почитатели майсторът на акварела се представя с изложбата "Селения", включваща 26 платна - голям и среден формат.

"Преди 35 години през 1984 година в тази зала показах за първи път свои картини. През 2003-та година направих изложба тук. След 16 години отново редя на "Александровска" №22. В "Селения" съм търсил нещо, което да ви е любопитно. Да помогна, да намерите пътя. Лошото си отива, когато обърнете внимание на доброто", сподели причината за гостуването си художникът Андрей Янев.

Морски пейзажи и безплътни ангели кръжат в "Селения". Централно място в залата на Дружеството на бургаските художници заема мащабното платно "Пазители". Следват акварелите с по малък формат - "Техният син", "Присъствие", "Хоризонт". Докосването до акварелните откровения и магическото творчеството на художника с бургаски корен, се засилва и от мелодията от албума "Ел Греко" на Вангелис, която звучи в залата на улица "Александровска" №22.

"С Андрей сме приятели по много причини. Първо, добре си изпълнява нещата от А до Я. Стреми се да го направи по най-добрия начин. Второ - той е много духовен човек", сподели пред дошлите за откриването на изложбата "Селения" Георги Динев - директор на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски".

"Майстор на акварела. Показва ни своя свят на спокойствие, извън шума на ежедневието и бъбривостта на живописните детайли. Зрителят ще се убеди, че храмът на Андрей Янев е природата. Акварелните откровения ни карат да вникнем в неговото лично духовно пространство, изпълнено със светлина, тишина и вечен покой", е написала в експозето си проф. Аксиния Джурова.

Галерия