Ангел Заберски (вляво) ще представи новия си проект на Джаз в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Ангел Заберски (вляво) ще представи новия си проект на Джаз в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Ангел Заберски и "Танцуващите музиканти" ще гостуват на 10-то издание на "Джаз в Бургас". Концертът им е на 14-ти юли от 20.00 часа в двора на експозиционен център "Флора" Бургас. "Танцуващите музиканти" е авторски проект на композитора Ангел Заберски, продължение на първия му проект "Симфони джаз".

Програмата, която ще представи Ангел Заберски заедно със Симфониета – Враца под диригентството на маестро Христо Павлов, съдържа най-новите произведения на Заберски, както и неговите аранжименти на известни джазови и класически пиеси от световната сцена, като "Половецки танци" от операта "Княз Игор" на Ал. Бородин, испанска песен "Гранада" на Аугустин Лара, ария от операта "Палячи" на Руджеро Леонкавало и други.

Соловите партии  в този проект са поверени на невероятния майстор на тромпета Михаил Йосифов.

- Г-н Заберски, на 14-ти юли гостувате в Бургас в рамките на "Джаз в Бургас". Какво ще е различното този път във вашето участие предвид и това, че фестивалът празнува своята десета годишнина?

- Много ми е приятно, че за пореден път съм поканен да бъда гост на това прекрасно събитие, което аз много харесвам. По-различното е, че се явявам с голям оркестър, не че преди не сме се явявали в Бургас с биг бенда, но сега ще бъдем със симфоничен оркестър, с голям щрайх, Врачанската филхармония, с брас секция. Солист ще бъде моят приятел Михаил Йосифов - тромпет, Димитър Карамфилов – контрабас, Стоян Янкулов – барабани и моя милост на пианото, под диригентството на Христо Павлов. Ще представим богата, красива програма. Това са мои авторски пиеси за голям оркестър. Мисля, че за трети път гостува такъв оркестър на този форум.

Публиката ще чуе и аранжименти на популярни мелодии от джаз класиката.

Тази музика ще бъде приятна за слушане по залез слънце. Каня всички приятели да дойдат, няма да останат разочаровани.

- Какво, според Вас, се промени за тези 10 години в бургаския джаз фестивал?

- Не знам, какво се е променило. За мен е по-важно, че се задържа този фестивал. Поздравявам организаторите за това, те са наши приятели и съумяват всяка година да направят така, че той се реализира.

Имам впечатления, че организаторите се опитват да канят и нови лица, сериозни стойностни музиканти от българската музика. Това е много важно и ценно. А и отвреме-навреме и аз съм гост на фестивала.

- Как се променя отношението на българската публика към джаз музиката?

- Публиката винаги реагира адекватно. Аз съм музикант и пишейки музика правя я достъпна за хората. Това, което ще чуят хората в Бургас не мога да кажа, че е типичният джаз. Това е красива музика, широка мелодия, както аз обичам да казвам. Разбира се с елементи на джаз – това е мелодията, това е хармонията, това са число соловите изпълнения, импровизациите на тези прекрасни солисти.

- Обичате да експериментирате и всеки път да свирите нови неща. Какво продължава да ви провокира?

- Любовта към музиката най-вече и второ аз не мога да правя друго нещо в живота. На това съм научен и си обичам професията. Тя е и професия, и хоби. Правя го за удоволствие, защото имам нужда. Напоследък се насочвам към по-големите оркестри, защото идвам от камерната музика в джаза и има едно пренасищане и реших да направя друг тип музициране пак в тази област. Затова ми харесва да бъда в публиката, да слушам това, което съм написал. Аз ще бъда на пианото, но ролята ми в случая няма да е толкова пианистична, а ще бъде по-скоро да акомпанирам. Това е една философия, която наскоро се появи в съзнанието ми. Отговорностите са еднакви, но удоволствието е по-различно да чуеш, какво си написал.

- Значи този петък ще Ви чуем и ще разберем разликата…

- Разбира се. С усмивка казвам, че ще свиря, но няма да е по този начин, по който се появявам, когато съм с трио, с квартет.

Билети за джаз фестивала се продават на касите на Културен дом на НХК, на експо център "Флора", Часовника и в мрежата на Eventim.

Ценови категории на билетите: за ден - 20.00 лева, за два дни - 35.00 лева, за три дни - 45.00 лева, за четири дни - 55.00 лева, за пет дни - 60.00 лева.

Медиен партньор на "Джаз в Бургас" е сайт "Черноморие".