В срещата участва и кметът на Община Царево Георги Лапчев. Снимка Министество на туризма

В срещата участва и кметът на Община Царево Георги Лапчев. Снимка Министество на туризма

Няма как без пътуване да има туризъм и ако не се изпълняват антиепидемичните изисквания, това може да забави възстановяването на сектора въпреки големите ни усилия. Много е важно да се опитаме с общи действия и отговорност да имаме сезон, което означава да ограничим разпространението на вируса и да има приток на туристи. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с представители на туристическия бранш и местната власт в Лозенец и в Синеморец. В дискусията в Лозенец участва кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев, а в Синеморец - директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

"Провеждаме постоянно срещи с бранша, за да обсъдим на място най-актуалните въпроси, предизвикани от пандемията с коронавируса", посочи в Лозенец министър Ангелкова. "Този диалог помага за по-ефективното прилагане на мерките, приети от правителството в местата за настаняване, за осигуряване на спокойна почивка както за туристите у нас, така и за персонала. Сега освен завишените здравни и хигиенни правила е необходима и висока лична отговорност от всеки за стриктно спазване на нормите в новите условия", акцентира тя.

Бе отчетено, че към Южното Черноморие е по-сериозният интерес, Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) регистрира значимо увеличение на пътуванията от края на юни и началото на юли.

Министър Ангелкова коментира и икономическите мерки, които правителството осъществи в подкрепа на туристическия бизнес. Успяхме да убедим Европейската комисия да отчете сезонния характер на сектора, за да се отпуснат за него отделно средства. По отношение на наети в отрасъла служители, регистрирани в бюрата по труда, правителството осигури 50 млн. лв.

И пред бизнеса в Синеморец министър Ангелкова призова към висока професионална отговорност, независимо от заеманите позиции. Тя припомни проучването, според което Южното Черноморие е слабо засегнато от пандемията в резултат на успешно прилаганите превантивни мерки. Това е чудесно за популяризиране на региона в настоящата ситуация, но не трябва да се отслабват предприетите мерки. По принцип Българското Черноморие е сред регионите с по-ниско разпространение на коронавируса, сочат данните.

Министър Ангелкова акцентира върху доброто стопанисване на морските плажове, което е предпоставка за качествена услуга, но и за безопасно пребиваване на посетителите. Двата основни плажа в района на Синеморец имат договори за наем, осигурен е и необходимият брой спасители. За ивиците, които не са охраняеми, ще бъдат обсъдени мерки с Областната управа. 

По време на дискусията в Синеморец бе поставен въпросът за изграждане на пречиствателна станция на селището. Правителството реализира редица проекти за строеж и реконструкция на очистващи съоръжения. Министерството на туризма, в рамките на правомощията си, съдейства този процес да се ускори максимално, коментира министърът.

Ангелкова: Статираме програма за субсидия от 35 евро на седалка за чартърни полети