Ани Бошева (вляво) не скри вълнението си от постижението на Стефани. Снимка Авторът

Ани Бошева (вляво) не скри вълнението си от постижението на Стефани. Снимка Авторът

"Честита олимпийска титла на всички българи! Моята мечта се сбъдна, сега мога спокойно да умра", бяха първите думи на Ани Бошева – треньорката на първата ни олимпийска шампионка с ансамбъла на България Стефани Кирякова.

"Още когато Стефани беше малка казах, че ще стане голям спортист. Вярвах, че ще е така. Това се случи. Стефани е много трудолюбива, премина през много ситуации, борби и несгоди. С огромното й желание и амбиции и, разбира се, с огромната подкрепа на семейството й, тя успя да преодолее върха на спортните състезания в света.

Радвам се много. Благодарна съм на съдбата, че ме срещна със Стефани. Открих я още когато беше 5-годишна. Нейните родители я доведоха и с общи усилия тя потегли по пътя на славата. С нея стартирахме началната подготовка и работихме три години, след това я предадох на Мария Калангерова. И стигна до националния отбор, където колежките се справиха блестящо.

Първият човек, с когото разговарях след успеха и споделих радостта, беше баща й – поплакахме си", сподели развълнувана Ани Бошева.

Тази Олимпиада беше богата за България, най-вече за жените.

"Честито на шампионките, които ще доведат след себе си нова вълна от деца, които ще се устремят към върха по пътя на Стефани, Симона, Мадлен, Лаура и Ерика!

Тези момичета и техните треньори доказаха, че България е номер 1 в света и българската школа наистина е страшно добра", каза още президентът на СКХГ "Черноморец" Ани Бошева, след невероятния успех на националния ни отбор ансамбъл на Игрите в Токио.

В Страната на изгряващото слънце българската художествена гимнастика извоюва своята първа олимпийска титла!

Златният олимпийски български ансамбъл, със старши треньор Весела Димитрова и нейния помощник Михаела Маевска  игра в състав: Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траттс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова и заслужи шампионската титла със сбор от 92.100 точки (47.750+44.550).

Втори се класира отборът на Русия със сбор от 90.700 (46.200+44.500), които подадоха контестация и тя беше уважена, но допълнителните точки отново не бяха достатъчни за първото място.

Трети завършиха италианките със сбор 87.700 (44.850+42.850).