Анкетьори питат в Несебър кой да е кандидат-кмета не са афиширали агенцията, от името на която се извършва сондажа, но в списъка от кандидати имало 16 имена, някои от които напълно непознати на несебърското население.

 

В Несебър обаче засега има само един явен кандидат-кмет. И това е Атанас Терзиев, настоящ общински съветник от партия "Дела". Тук-там в медиите се тиражират информации, че най-малко трима са номинирани за кандидати от ГЕРБ, а именно: Янаки Стоянов - настоящ зам.-кмет, Никола Иванов - настоящ независим общински съветник и Андон Бакалов - настоящ кмет на Равда. Друг настоящ зам.-кмет - Георги Манолов пък е смятан за кандидатура на коалиция "Победа", която вероятно ще участва под друго име в бъдещите местни избори.

Освен всичко друго обаче, изборната кампания през есента е юбилейна от началото на демократичните промени през 1989 година и е повод за ретроспекция към кандидатите за кмет на община Несебър.

На първите избори след промените,състояли се през 1991 година кандидатите за кмет са само 3: Страхил Ламбов от СДС, Лиляна Катрафилова от БСП и Андрей Сариев от БЗНС. Броят им се запазва и на следващите избори през 1993 година. Тогава кандидати са Андрей Сариев, Живко Георгиев и Георги Георгиев.

През 1995 година броят на кандидатите са увеличава триктратно и достига цифрата 9: Живко Георгиев, Янаки Стоянов, Андрей Сариев, Николай Трифонов, Георги Димитров, Димитър Петров, Христо Харизанов, Митьо Пергелов и Богослов Василев.

През 1997 година, когато пак се стига до предсрочни избори, кандидатите отново спадат до 3 - Янаки Стоянов, Николай Трифонов и Атанас Катрафилов. На изборите през 1999 година бройката пък се увеличава като към Трифонов, Катрафилов, Стоянов и Сариев се прибавя и Драгомир Попов, и достига цифрата 5.

През 2003 година кандидатите са 8. Към "щатните" Трифонов, Стоянов, Катрафилов и Попов се добявят: Красимир Косев, Христо Пискюлев, Петко Илиев и Стойчо Шишков.

За следващия мандат през 2007 година мераклиите за кметския стол стават 12. Те са: Николай Димитров, Магдалена Мандулева, Янаки Стоянов, Атанас Терзиев, Лазар Япаджиев, Никола Иванов, Георги Маринов, Румен Кулев, Славчо Станелов, Драгомир Попов, Георги Петрохански и Красимир Косев.

Рекапитулацията на участниците откроява като най-голям мераклия за кметския /пре/стол в Несебър Янаки Стоянов - кандидатирал се 5 пъти - през 1995, 1997, 1999, 2003 и 2007 година. След него се нареждат с по 4 пъти - Андрей Сариев - 1991, 1993, 1995, 1999 година и Николай Трифонов - 1995, 1997, 1999, 2003 година. По 3 пъти са се кандидатирали Атанас Катрафилов - 1997, 1999, 2003 година и Драгомир Попов - 1999, 2003, 2007 година. Останалите с изключение на Живко Георгиев - 1993 и 1995 година и Красимир Косев - 2003 и 2007 година са епизодици в предизборните кампании.

Кандидати за кмет през 2007 година са били още Магдалена Мандулева и Иван Цанев, но тогава кметът е избран от Общинския съвет.

Да бъдеш или да не бъдеш? Репликата е на герой от шекспирова пиеса. Но с наближаването на изборите в края на 2011 година ще си го задават не само кандидатите за кмет, но и избирателите в несебърската община. На него може да се отговори частично с отговора на подвъпроса, колко от досегашните кандидати няма да се кандидатират. Едни от тях вече са решили, че няма да участват. Това е сигурно за Магдалена Мандулева, Георги Маринов, Лазар Япаджиев, Славчо Станелов, Драгомир Попов. При други двама-трима шансовете клонят от нула към незначителни. Но те не са обявили решението си.

Данните от проведените досега социологически проучвания на нагласите на избирателите в община Несебър сочат сигурна победа на сегашния кмет Николай Димитров, ако той се кандидатира. Но до изборите през есента има още много време.

Максим Момчилов