Лекцията предизвика интереса на учениците, които зададоха много въпроси. Снимки Лина Главинова

Лекцията предизвика интереса на учениците, които зададоха много въпроси. Снимки Лина Главинова

Апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров, говорителят на Апелативна прокуротура Йовита Григорова и старши комисар Калоян Калоянов - директор на Областна дирекция на МВР в морския град разясниха вредата от вземането на наркотици и сядането зад волана на автомобил, след тяхната употреба или на алкохол пред ученици от Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола". Те гостуваха на Морското по покана на неговия директор Христина Жабова.

"Аз съм завършил това училище през 1982 година със специалност "Ел. техника". Тогава гимназията беше военезирана. След това плавах две години, като моряк на кораб, а по-късно кандидатствах и ме приеха да следвам право в СУ "Св. Климент Охридски", сподели в началото на срещата с учениците прокурор Петров. Той не скри вълнението си, че влиза отново в своето училище 37 години, след като го е завършил. "Вашето училище дава добра перспектива. Сред завършилите го има трима кмета, прокурори, бивши шефове на Митницата. Много ще се радвам, ако някой от Вас, след като завърши ще продължи да учи и ще влезе в нашата юридическа среда", допълни апелативният прокурор.

Оказа се, че и директорът на ОДМВР старши комисар Калоян Калоянов има близки връзки с морските среди. "Баща ми се пенсионира в "Океански риболов", брат ми плава с танкери, а аз самият съм служил три години в база "Атия". Носил съм Вашата униформа и знам, че холанката има най-много ръбове от останалите военни униформи", разказа старши комисар Калоянов.

Поводът за посещението в гимназията бе темата за употребата на наркотици и пътно транспортните произшествия, предизвикани при употребата им. Прокурор Йовита Григорова запозна учениците с Наказателния кодекс, който е в сила от 1968 година. "Тези от Вас, които вече са пълнолетни и имат книжка за управление на автомобил, трябва да бъдат много внимателни, защото да си водач е сложно и отговорно. Натоварени сте с много права и задължения", обясни тя. Прокурор Григорова сподели конкретни примери от своята практика. Тя разясни и защо не е желателно да се употребява наркотик. "Ако причините пътно транспортно произшествие и сте взели дрога, това може да бъде доказано с тест, дори десет дни след като сте я употребили. Затова не Ви съветвам да го правите. Тези, които продават наркотици искат само Вашите пари", каза още прокурор Григорова.

Учениците зададоха много въпроси, като посочиха конкретни примери. Проявиха интерес и към случаите, при които крадец влиза в дома и могат ли и при какви условия да се защитят.

Галерия