Яким Якимов подари букет на Стефан Диомов (вляво на снимката) от свое име и от името на Хари. Снимки Лина Главинова

Яким Якимов подари букет на Стефан Диомов (вляво на снимката) от свое име и от името на Хари. Снимки Лина Главинова

Стотиците зрители, препълнили залата на Държавна опера - Бургас, аплодираха първите изпълнители и музиканти на оркестър "Тоника" към Културния дом на транспортните работници в Бургас, създаден преди 50 години от Стефан Диомов. Имената на едни от пионерите на българската поп естрада, с бургаски корен, съобщи маестро Диомов на традиционния концерт "Бяла Коледа". "Преди 5 десетилетия в един фургон на гарата се събраха първите членове на оркестър "Тоника". Сега от фургона няма и спомен, но тук са някои от създателите на "Тоника", каза композиторът. Поименно, ръководителят на някогашната "Тоника", Стефан Диомов назова имената на изпълнители и музиканти. Сред тях са: Илчо Арабаджиев, Ани Тепеликян, Яким Якимов, Харо Шерикян, Георги Белчев, Ахаси Бохосян, Гаро Такворян, Ева и Гого Найденови, Анастасия Бинчева. Повечето от първите членове на "Тоника" дойдоха на концерт-спектакъла "Бяла Коледа", който Диомов организира за поредна година в навечерието на Рождество Христово. Те бяха многократно аплодирани от бургаската публика.

"От "Тоника" се нароиха други състави - "Тоника СВ", "Домино", "Шик", "Фамилия Тоника", "Тоника Домини", припомни маестро Стефан Диомов. По негов сценарий и режисура се реализира концерт-спектакъла "Бяла Коледа". Заради големият интерес от страна на бургазлии и гости на града, той събра публиката в две поредни вечери - на 10-ти и на 11-ти декември, от 19.00 часа в залата на Държавната опера. Близо два часа продължи празничният концерт. В него взеха участие над 70 изпълнители от всички поколения. На сцената се изявяваха талантливите деца от вокална група "Врабчета" и група "Морски песъчинки". Много аплодисменти обраха любимците на публиката - певците Ваня Костова и Боян Михайлов, вокална група "5-те сезона". Това бе и първото "бойно кръщене" на новата изпълнителка на квартета - Богомила Цекова. Както пръв писа сайт "Черноморие", тя зае мястото на напусналата групата Красимира Кралева. Не стихнаха аплодисментите и за бляскавото изпълнение на нашумелия у нас и чужбина вокален ансамбъл "Фортисимо" с ръководител Милена Добрева. Точно снощи - 11-ти декември на сцената тя отпразнува своя рожден ден, а публиката не спря да ръкопляска.

Черешката на тортата в концерт-спектакъла "Бяла Коледа" бе хитовите изпълнения на неповторимата вокална група "Тоника СВ". На сцената видимо щастливи извисиха гласове Ваня, Милица, Ралица, Теодор и Драго. На някои от техните песни зрителите не издържаха и им пригласяха, а други пък включиха мобилните си телефони и образуваха с ръце морска вълна, видя екип на сайт "Черноморие".

"Получих писмо от Росица Попова от София. Тя сподели голямата си любов към "Тоника СВ" и своята мечта да пее с тях. Поради болест, Роси не можа да дойде на концерта в Бургас", поясни под светлините на прожекторите Стефан Диомов. За да изпълни мечтата на Попова, Диомов отива в столицата и се среща с нея. Прави запис на песента "Бяла къща с двор зелен" (по негова музика и текст б.а.). Песента в изпълнение на Роси и любимата й група "Тоника СВ" звуча от сцената на Операта, а публиката не спря да аплодира колективното изпълнение.

В концерт - спектакъла "Бяла Коледа" участва и Колегиум музикум с диригент Левон Манукян. В края на спектакъла 70-те участници се качиха на цената и изпяха заедно "Един неразделен клас". Диомов публично благодари на Община Бургас, на ръководството на Операта, както и на спонсори, които са помогнали за реализацията на тазгодишния Коледен концерт.

Галерия