Зам.-главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов разкриха подробности около убийството. Снимки Лина Главинова

Зам.-главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов разкриха подробности около убийството. Снимки Лина Главинова

В Бургас е бил арестуван мъж, убил свой авер в района на езерото Вая през ноември т.г. Това заявиха днес на брифинг зам.-главният прокурор на България Иван Гешев и главният секретар на МВР ст. комисар Ивайло Иванов. Екзекуторът и жертвата са се познавали. Те са автори на два тежки въоръжени грабежа за много парии в Айтос и София. Вчера, вторник, след 17 дни денонощен труд е било открито и оръжието на убийството - автомат Калашников, намерен на 350 метра от трупа в землището на квартал "Долно Езерово", край Вая. Екип от водолази е претърсил за оръжието цялото езеро, тъй като първоначално е имало данни, че оръжието е изхвърлено там. 

"Това е много интересен и сложен случай, който онагледява това, че българската съдебна система и полицията вършат своята работа на европейско ниво", каза и Иван Гешев. "В България няма неразкрито убийство. С този факт едва ли могат да се похвалят много европейски държави", каза още Иван Гешев.   

Главният секретар на МВР подчерта, че в началото на разплитането на този случай не са имали никаква отправна точка. "Извършителят и жертвата са участвали в други две тежки престъпления през 2015 г. в Айтос и през 2016 г. в София", каза Ивайло Иванов. Бургаският окръжен прокурор Георги Чинев подчерта че за толкова кратко време след разкриването вече са назначени девет експертизи.

Извършителят и жертвата се запознали преди 10 години. И двамата работели в областта на строителството. Извършителят е родом от Шумен, но живее в Бургас, той е на 32 години. Помежду си не поддържали никаква комуникация по мобилни телефони, а само по адреси.

Трупът на жертвата бе открит от семейство, което сигнализирало в полицията. Когато заведи криминалистите на мястото да им покажат зловещата находка, обаче тялото на мъртвия било вече преместено. Той е познат в квартал "Рудник", където живеела майка му, но тя работела в чужбина от доста време насам, стана ясно след като трупът беше открит. Тогава местни жители съобщиха че става дума за 33-годишния Петър Валериев. 

В Бургас се говори, че престъплението, извършено в Айтос през 2015-та година е въоръжения грабеж в банка в града. 

Галерия