Тази задушница се нарича още мъжка задушница

Тази задушница се нарича още мъжка задушница

Днес е Арханлегова задушница. На този ден се отдава почит към мъртвите. Тя е една от трите най-големи през годината. И се отбелязва в първата събота преди Архангеловден. Тя напомня за грижите на ангелите за покойниците. Задушницата е и за загиналите воини, затова някъде се нарича и "мъжка задушница".

Във всеки православен храм се прави панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ. На задушница посещаваме гробовете на близките ни. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. 

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.

И тази година по традиция в Бургас ще бъде извършено общоградско поклонение, което ще започне в 10:00 часа на площада пред Дома на покойника в Гробищния парк с изпълнения на траурна музика от Духов оркестър - Бургас.
В 10:30 ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на починалите, а след това по инициатива на Община Бургас ще бъдат поднесени цветя на гробовете на поетесата Петя Дубарова, авторът на Химна на Независимостта Георги Шагунов и благодетеля на Бургас Александър Георгиев - Коджакафалията.
За безпрепятственото протичане на поклонението е създадена специална организация от Областна дирекция на МВР Бургас, дирекция "УКОРС" на Община Бургас и охранителната фирма на Гробищния парк. Целта е да се избегнат задръствания по пътните отсечки, да се улесни придвижването на хората и предпазването им от джебчийски посегателства.