Номинациите бяха утвърдени на заседание на Комисията по култура в ОбС - Варна. Снимки ОбС - Варна

Номинациите бяха утвърдени на заседание на Комисията по култура в ОбС - Варна. Снимки ОбС - Варна

Археологът Александър Минчев ще бъде тазгодишният носител на награда "Варна". Номинацията му бе подкрепена с пълно мнозинство от Комисията по култура към Общинския съвет. Отличието се присъжда за дългогодишната му работа и цялостния му научен принос към националната култура в областта на античната и тракийска археология, раннохристиянската история и изкуство.

В раздел "Литература" отличието е за екипа на Държавния архив във Варна за активната му будителска работа през периода на пандемичните ограничения.

Номинирани в категория "Изобразителни изкуства" са Цветан Кръстев за мащабната му ретроспективна изложба "Автогейм" и екипът на галерия "Арт Маркони" за осъществяването на художествения проект "Портрет на Варна в 100 живописни платна", обединил творческите виждания на 40 художници.

Три са номинациите в раздел "Театър". Индивидуалният приз отива при актьора Стоян Радев за превъплъщението му в образа на Салиери в постановката "Амадеус" от Питър Шафър. Признание получават и екипите на Драматичния театър "Стоян Бъчваров" и на Държавния куклен театър за високия им професионализъм при създаването съответно на представлението "Тютюн" и на спектакъла за възрастни "Гларус ретро кабаре", посветен на "Варна - 100 години курортен град".

В раздел "Опера" номинация получава екипът на Държавна опера - Варна за реализираната мащабна продукция-мюзикъл "Цар Лъв".

Призьор в раздел "Архитектура" е арх. Владимир Попов, отличен за съществения му принос в опазването на архитектурното наследство и за архитектурното изграждане на облика на Варна.

В раздел "Журналистика" признание получават фотожурналистът Красимир Делчев за самостоятелната му изложба "Животът в кадър" и екипът на Регионален телевизионен център – Варна – за високия професионализъм при отразяване на културните събития в града и  популяризирането на културата и изкуството на Варна в национален ефир чрез предаването "Линия Култура".

В разделите "Музика", "Танц" и "Кино" тази година няма номинации.

Предложенията трябва да бъдат гласувани и от Общинския съвет.

По традиция награда "Варна" ще бъде връчена в навечерието на 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Галерия