Агатополският епископ Иеротей извърши водосвет преди началото на форума. Снимки Татяна Байкушева

Агатополският епископ Иеротей извърши водосвет преди началото на форума. Снимки Татяна Байкушева

Кръгла маса по въпроси, свързани с историята и археологията се проведе в Ахтопол за двадесети пореден път. Форумът е посветен на петдесетата годишнина от създаването на Националния исторически музей в София.

Лектори по време на събитието бяха видни български учени и изследователи – проф. Иван Христов, автор на монографията „Антични и средновековни железни котви от Българското Черноморие, която бе представена, доц. д-р Бони Петрунова, която изнесе доклад на тема „20 години археологически проучвания на НАР Калиакра", гл. ас. д-р Петранка Неделчева, която говори за петдесет годишната история на Националния исторически музей, Магдалена Маринова, която коментира популяризирането на българското културно наследство в чужбина.

Лектори бяха още Елена Ендарова с доклада „Последни резултати от археологическите проучвания на средновековен манастир „Св. Йоан Продром", гр. Ахтопол". Д-р Атанас Орачев, който поднесе пред аудиторията нови данни по темата „Седиментацията върху железните котви от пристанищата и котвените стоянки в днешния шелф на Странджанското Черноморие" и разказа за изследванията на Нели Симеонова за това защо една характерна за Странджа билка е обявена за дакийска.

Представена беше и монографията ‚Бащите на европейската политика" на д-р Атанас Орачев. Форумът се организира от сдружение „Черноморска Странджа" с председател народния представител инж. Петър Кънев.

Откриването започна с водосвет, извършен от Агатополски епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит Йоаникий и игумен на манастира "Свети Георги Победоносец" в Поморие.

В началото на конференцията инж. Петър Кънев направи равносметка за работата на сдружение "Черноморска Странджа" и припомни за приноса на организацията за опазването и изследването на културно-историческото ни наследство. Той разказа за това как е създадено сдружението и музейната експозиция "История на котвата" в Ахтопол, която през изминалите години е разгледана от над двадесет хиляди посетители. Наред с това в историята на организацията стои осъществяването на вече двадесет научни конференции. В тях участие като лектори са взели видни изследователи от различни области на знанието - историци, археолози, изкуствоведи, архитекти, лекари, физици, химици от почти всички големи централни и регионални научни, образователни държавни и обществени институции.

Изнесени са над сто и петдесет доклада и научни съобщения. "Най - доволен съм, че всяка година, на два пъти, сдружение "Черноморска Странджа" услява да събере "шарен свят" с различни политически виждания, възгледи и убеждения. В нашето политизирано до крайност общество намирам този факт за особено важен, защото това е пътят към толкова липсващата на всикчи нас солидаризация около добри идеи", заяви в изказването си инж. Петър Кънев.

Гости на събитието бяха акад. Юлиан Ревалски, проф. Иван Илчев – член - кореспондент на Българска академия на науките, акад. Васил Николов, издателят Иван Гранитски, проф. Станислав Станилов, нумизматът проф. Иля Прокопов, проф. Иво Христов, дипломатът Пламен Грозданов, бившият заместник министър-председател и министър на образованието и науката Даниел Вълчев, директорът на Регионален исторически музей д-р Милен Николов, Стоян Райчевски, Марин Несторов, преводачът Дора Велева, бившите областни управители на Бургаска област Стойко Танков и Вълчо Чолаков, бившият кмет на Ахтопол Бисер Колев, видни общественици и представители намместните общности, журналисти.

Галерия