Изложбата ще бъде открта на 10-ти февруари

Изложбата ще бъде открта на 10-ти февруари

Археолозите в Бургас ще отбележат своя професионален празник, който е на 14-ти февруари, с изложба "Из мистериите на виното или как го пият в Древна Гърция и Тракия". Тя ще бъде подкредена в Археологическата експозиция на РИМ в морския град. 14-ти феруари е обявен за професионален празник на археолога през 1971 г. по инициатива на Археологическия институт с музей при Българска академия на науките (дн. Националния археологически институт с музей при БАН).

По случай Деня на археолога, бургаският Археологически музей е подготвил любопитна изложба, която обединява традицията на виното, любовта към него и археологическата наука. Тя илюстрива пътя на лозата - от нейната поява, мистериалните практики и иконография на бога на възраждащата се и умиращата природа, на виното, лозарството и веселието – Дионис и неговата свита, симпозиума или изкуството да превърнеш чуждия в свой, траките и виното - страст, знание, общуване с боговете... и Пътя на виното.

Изложбата може да бъде видяна от 10-ти февруари в Археологически музей Бургас, улица "Алеко Богориди" № 21, от вторник до събота, от 09:00 до 17:00 часа.