Архитекти и художници предлагат Пантеона да стане паметник на независимостта

Младите хора в Бургас не знаят какво символизира Пантеона, а той съдържа универсален символ - разкъсване на оковите. С корекции може да се превърне в паметник на независимостта", заяви Георги Динев председател на Дружеството на бургаските художници на общественото обсъждане, къде е най-удачно се издига този монумент. Авторите, създали преди години Пантеона са живи. Според Динев те могат да бъдат поканени и да направят корекциите, така че от един паметник на социализма да се превърне в паметник на обединението. Според него това е начин да се спре да се политизира историята ни.

 

Ръководството на военноморска база "Бургас" изрази подкрепа за създаването и реализацията на мемориален комплекс. Според военните обаче паметника не трябва да се издига на място, което да е отдалечено от другите, за да не става разпиляване на празниците, когато се поднасят венци и цветя в памет на загиналите.

Според Георги Дракалиев - областен лидер на МВРО, трябва да се демонтира паметника Альоша, който според него е символ за зависимостта. И на негово място да се направи музей на открито.

Според представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, трябва да се направи плоча на загинатите 66 души от 24 полк и тя да се монтира до Военни клуб. По този начин няма да се натоварва бюджета на общината със средства за изработването на нов паметник в условията на криза.

Решението за двата паметника дали да бъдат изградени, как, къде и с какви средства обаче трябва да вземат общинските съветници. Предложението ще бъде входирано от общинската администрация.