Арнаудов: Убият ли животните в Кости няма да решат проблема и храните Мирослав Найденов разпореди проверка на домашните животни, затварянето им в дворовете и забрана на лова. Всички животни, които са региона ще бъдат умъртвени, а стопаните им обезщетени с пари по пазарна цена.

 

"Направил съм предложение в Общинския съвет и ние като община да подпомогнем хората финансово. Според мен обаче на тези хора им е нужна помощ, когато мине 8-месечния карантинен период, за да възстановят стопанствата си", каза Петко Арнаудов. Той предложи да бъдат възстановени граничните съоръжения с Турция, за да се спре преминаването на диви животни от южната ни съседка.

Случаят на шап ще засегне доста жители на община Царево. Ако се окаже, че в населеното място им заразени животни, ще бъдат убити всички. По данни на общината броят на регистрираните животни на територията й е: 1100 говеда, 450 крави, 20 биволи, 3000 овце, 350 кози, 400 свине, 9 коня. Не се знае обаче какъв е броят на отглежданите в дворовете животни, които не са регистрирани и за тях данни няма. Според кмета Арнаудов другият сериозен проблем е липсата на ветеринарни лекари. В общината техният брой е двама - един служител на РВМС и един лекар с частна практика.