Цветни лодки и кораб с платна ще бъдат монтирани в градинката до Часовника

Цветни лодки и кораб с платна ще бъдат монтирани в градинката до Часовника

Кораб с платна ще бъде акцентът в арт инсталацията на открито по случай 6-и декември - Никулден - празник на Бургас. Той ще бъде монтиран на мястото на къщичката в градинката до Часовника. Тя е премахната от работници, които освобождават терена, за да започне подготовката за посрещането на празника. На 6-и декември Православната църква почита свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на рибари, моряци, банкери и на Бургас. Тази дата е избрана за празник на морския град.

"Пространството около Часовника ще бъде преобразено с цветни лодки с различно предназначение. Там ще бъде осветена и традиционната никулденска трапеза, а в съседство ще се раздава печена риба, рибена чорба и вино", каза Весела Йорданова - директор дирекция "Култура и връзки с обществеността" в Община Бургас.

Навръх Никулден кметът на Бургас ще си направи снимка с всички бургазлии, които носят името на светеца. Ще бъде открита и традиционната изложба на Дружеството на бургаските художници и ще бъдат връчени наградите - "Художник на годината" и "Бург на годината".

Кулминацията на 6-и декември е празничният концерт и запалването на коледните светлини. Тази година новото са двете видеостени, които ще бъдат монтирани на площад "Св. св. Кирил и Методий" и пред сградата на Общината, на които в реално време ще се излъчва концерта от "Тройката". В него ще вземат участие бургаски изпълнители, но специалният гост няма да е от морския град. В 20.00 часа на Никулден ще бъдат пуснати и празничните светлини. Коледната украса тази година ще бъде различна, обещаха от Общината.

За най-малките ще бъдат монтирани кътове с къщичката ан Дядо Коледа на площад "Тройката" и в комплекс "Меден рудник". Мястото там все още се уточнява.

Разбира се ще работят и къщичките на "Тройката" и на "Св. св. Кирил и Методий", където ще се продава скара и вино.