Дни на Африка ще се проведат за първи път в Бургас

Дни на Африка ще се проведат за първи път в Бургас

Артисти от Сенегал и Гвинея ще се включат в първото издание на "Дни на Африка", които ще се проведат от 8-и до 16-и май в Бургас. Те се организират от сдружение "Танц БГ", танцова компания "Дюн" - Бургас с подкрепата на Община Бургас чрез Програмата за съфинансиране на културни проекти и програма "Мобилност" на Националния фонд "Култура".

В програмата на фестивала са включени образователни ателиета по перкусии и африкански танц с преподаватели от Сенегал и Уганда, Съвместен спектакъл на гостите на проекта и танцова школа "Дюн", джем сешън, африканско парти, афро базар.

Специално участие във фестивала ще вземат артисти от танцова трупа "Damballah", Сенегал - Yama Ndione и Fatou Diallo и музикантът Sammy Koyate от Гвинея.

Гости на фестивала ще бъдат още: Rachel Nakato, Ivan Tuino и Mugisha Frank – танцьори и преподаватели от Уганда, Мария Косса - преподавател по африкански танци и основател на сдружение "Културовеци" - София, Асен Хайдутов – перкусионист и любим бургаски музикант.

Инициативата "Ден на Африка в България" стартира преди 10 години, като проект на сдружение "Глобъл Вижън Съркъл" - София. През 2016 година инициативата се разраства с участието на "Културовеци" - София.

Целта на двете сдружения е да срещнат българската с африканските култури посредством музика, танц, занаяти, занимания за деца, вкусна храна, предмети от изкуството и бита, презентации и дискусии.

През 2018 годинапроектът разширява обхвата си като в него се включва сдружение "Танц БГ" - Бургас. Освен в столицата, програмата на проекта ще се разгърне и в Бургас.