DSC_1399

DSC_1399

Атанас Терзиев: В Областна управа не спорим кой е най-добрият град

Бойко Борисов на 27 декември 2011 година.

Семеен, с 2 деца.

- Г-н Терзиев, близо месец след встъпването ви в длъжност - зам.-областен управител на Бургас, "плувате ли" вече в свои води?

- Дойдох в една работеща администрация. Работата ми е свързана с организация и дейност, с която искам да се занимавам. И с удоволствие идвам всеки ден на работа. Задачите следват една след друга и се опитвам да ги отхвърлям една по друга.

- Чувствате ли се достатъчно подготвен за ресорите, които наследихте от вашия предшественик Златко Димитров - финанси, транспорт и туризъм? Какви са проблемите в тези сфери и как ще помагате за решаването им?

- Това са сфери, в които съм работил в частния бизнес. Имам нужната подготовка и смятам, че ще се справя. По отношение на финансите, това е по-нова сфера, с която не съм се сблъскал до момента, но се уча бързо и навлизам в материята. За един месец не може да се каже, че съм опознал цялата технология на работа в областната администрация, но съм подготвен за всички въпроси и предизвикателства, които стоят пред мен.

- Назначаването ви на поста дойде скоро, след местните избори, на които вие отстъпихте в кметската надпревара в община Несебър пред спечелилия втори мандат Николай Димитров. За мнозина, сред които и ваши политически опоненти, това бе изнедаваща новина. Вие как я приехте?

- Не бих казал, че е изненадваща новина. Община Несебър е специфична и не би трябвало да се характеризира с общата картина в страната, това не трябва да звучи като оправдание, че не сме спечелили. Но в Общинския съвет единствената парламентарно представена партия е ГЕРБ - с 5 общински съветника. Представянето ни на местните избори като цяло е добро. Доверието, което ми е гласувано с предложението за тази длъжност, е доверие към цялата организация, която проведе местните избори. В този контекст бих повторил отново, че назначаването ми на поста зам.-областен управител не е изненада, а е доверие към работата на общинската и областната организации на партията.

- Как гледате на работата си в Областна управа? Като крачка нагоре в политическата ви кариера?

- Разбира се, че е крачка нагоре. Благодарен съм за гласуваното доверие, че имам възможността да работя и да се развивам, да дам своите идеи и енергия за развитието на областната администрация и на Бургас. Това е важно. Излязъл съм от границите на община Несебър и за мен е важно развитието на област Бургас.

- Успяхте ли вече да се сработите с областния управител Константин Гребенаров и с другата му заместника Златина Дукова?

- С г-н Гребенаров и с г-жа Дукова се познаваме отдавна и сме поддържали добри контакти. В този смисъл не съм дошъл в непозната среда. Благодарен съм за топлото посрещане. Започнахме да работим съвместно заедно и смятам, че ще работим ползотворно. Намерих една действаща администрация, която зависи от хората, които я управляват. Надявам се да се впиша в този екип и да допринеса за добрата работа.

- Областният управител е от Созопол, вие сте от Несебър, г-жа Дукова от Бургас. Като се съберете заедно, спорите ли кой е най-добрият град за живеене?

- Честно казано по този въпрос не сме спорили и не е ставало дума, може би и защото отговорът е ясен на всички. Не е случайно, че Бургас е най-доброто място за живеене в България. Не е случайна тази награда. За 20 години не се е постигало това, което за краткото време направи това управление. Поздравявам кмета Димитър Николов за добрата му работа и му пожелавам и още един успешен мандат. А на кметовете на Созопол и Несебър пожелавам да постигат това, което прави Николов за Бургас.

- Как ще отговорите на тези, които приемат работата в Областната управа предимно като работа на държавен чиновник?

- Това си е все пак държавна администрация и си е чиновническа работа, но аз идвам от частия сектор и ще се постарая да приложа моя опит. Това е ценен опит за мен и прилагането на определени идеи и методи на работа може да подобри самата дейност на администрацията. Тук има стойностни хора, с които имам удоволствието да работя. Не бих казал, че това са чиновници, а хора специалисти, които работят не по-малко от нас, ръководството, по текущите задачи. Те са мното, но се справяме добре.

- Има още няколко месеца пред началото на летния сезон. Имате ли опасения по отношение на туризма и евентуалните проблеми, които могат да възникнат в Слънчев бряг?

- Вече разсъждавам и работя на областно ниво. Не правя разделение между Слънчев бряг и останалите курорти в областта. Правили сме анализ на 2011 година. Подготвяме провеждаме на работна среща, която ще се проведе през февруари с представители на институции, на туристическия бранш, туроператори, НПО, бизнеса. Този форум няма да бъде еднократен. Срещата има да цел да спомогне за подобряване на комуникацията помежду ни, и за подобряване на туристическия продукт. На нея се очаква да има презентация на проектозакона за туризма и на промените в Закона за Черноморското крайбрежие, и на новите елементи във визовия режим със страни, с които имаме такъв. Очаква се да свършим определена работа преди началото на сезона, за да имаме по-добър туристически сезон.