Атанас Зафиров: В Бургас залагаме на силен кандидат-кмет

 

- Г-н Зафиров, БСП остро критикува политиката на управляващите. Не сте ли малко крайни в оценките си?

- Притеснени сме. Призовава ме ги да се вслушат в алтернативните предложения, които ние им отправяме. Съвсем скоро ще сме готови с 11 управленски проекта във всички сектори, които стъпват на нашата програма "България 2020 - европейска социална държава".

 

- Вашите политически опоненти твърдят, че след като сте били управляващи, а сега сте в опозиция не е редно да искате отново да давате съвети как да се развива страната...

- Обществото започна да разбира, че тезата, че нищо не е правено по време на нашето управление вече издиша. Напротив ние направихме много в сферата на социалните услуги, не закрихме нито едно здравно заведение, виждаме сега какво се прави в тази посока, вдигнахме пенсиите.

- Но министри от кабинета, ръководен от вашия председател Сергей Станишев, сега са подсъдими в това число и за изхарчени прекомерно пари точно в сферата на социалните услуги (става въпрос за разследването срещу бившата социална министърка Емилия Масларова б.а.)?

- По нито едно от тези дела няма да има присъда. Сигурен съм в това.

Лъжа е, че нашето правителство не е свършило нищо, че е открило нито една отсечка от магистрала "Тракия". Точно при управлението на Станишев бе пусната отсечката от Чирпан до Стара Загора и от Карнобат до Бургас. Можеше да бъде пусната цялата магистрала, ако не бяхме вдигали пенсиите. За жалост българските пенсионери при това управление, до 2013 година, няма да получат увеличение на пенсиите си.

Кризата се задълбочава. Този път това е грешка на това управление. Докато другите държави излизат от кризата, ние правит точно обратното. Очаква ни Бойкова зима - много тежка и трудна зима и година в следствие на неадекватно управление и бюджет на замръзването. Само за година и половина сме обеднели с 10%. Очевидно е, че правителството не може да си събере приходите.

- Факт е, че когато другите държави влизаха в кризата, точно вашият премиер твърдеше, че едва ли не нас кризата ще ни подмине. Видяхме, че това не се случи...

- След края на нашето управление оставихме 8 млрд. лева фискален резерв, за да има един буфер. Сегашните управляващи обаче го харчат неразумно и наливат пари в неработеща администрация. Разходите на държавната администрация са увеличени с 128 млн. лева, с 7 млн. лева - тези на Министерски съвет.

През 2008 година Брутният вътрешен продукт бе 69 млрд. лева, а през 2011 се очаква да бъде 77 млрд. Отчита се ръст от 8 млрд. лева, но събираемостта е едва 24 млрд. лева. В хазната влизат с 3 млрд. лева по-малко приходи. Това говори, че правителството е или абсолютно некадърно и трябва да си ходи, или по-лошото, че е крадливо и е загубило моралното право да управлява.

- Идват местни избори. Каква ще е стратегията на БСП и какви ще са кандидати ви в областта?

- Готвим се да спечелим местните избори през 2011 година. За нас не е без значение качеството на кандидатите ни.

- Не се ли притеснявате, че ако вашите кандидати по места в Бургаска област спечелят, те ще бъдат оставени без средства и блокирани да работят от страна на ГЕРБ?

- Ако правителството подхожда така селективно, няма право да управлява. Нашето правителство не е делило кметовете на червени и сини.

- На какво ще разчитате по места?

- В областта имаме 7 кмета, всичките са успешни. Свършеното от тях ще е добра атестация за следващите ни кандидати.

- Какъв ще е кандидатът ви за кмет в Бургас?

- Ще имаме силна кандидатура. На предстоящите избори левицата ще излезе силна и сплотена. Няма да има разцепление.

- Как ще се определи кой ще ви представлява в битката за кметския стол в Бургас?

- Това ще го решат партийните организации. До края на декември основните партийни организации ще трябва да дадат своите предложения. НС на БСП ще реши как ще протича избора на кандидат-кметовете ни. Най-важното качество, на което ще наблегнем е те да бъдат избираеми личности. Стимулираме членовете си да издигат повече кандидати. В момента вървят номинациите.

- До този момент кои са най-спряганите имена за евентуален ваш кандидат-кмет?

- Димитър Стоянов, Маруся Любчева, Павел Маринов.

- Ще успеете ли да излезете сплотени пред урните догодина?

- През последната година откакто съм областен председател на БСП Бургас цялото ми внимание беше насочено към консулидиране на партийните ни организации по места. Изчистване на натрупаните през годините противоречия и противопоставяния. Тези усилия вече дават резултат.

- Вие ще бъдете ли сред кандидатите за общински съветник на БСП Бургас?

- Вече съм го заявявал, че няма да се кандидатирам. Смятам, че партийния ръководител трябва да си бъде на мястото и да работи за доброто представяне на партията. Но всеки успех на наш кандидат, ще го считам и за личен успех.