Приемът се осъществява след завършен VII клас и успешно положени изпити. Снимка Архив Черноморие-бг

Приемът се осъществява след завършен VII клас и успешно положени изпити. Снимка Архив Черноморие-бг

Бургаската Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника ще обучава авиотехници. В гимназията ще приемат ученици по новата специалност "Ремонт на летателни апарати" за учебната 2019/2020 година. Кандидатите трябва да са завършили VII клас и да са издържали успешно изпитите. Балообразуването става като се удвои оценката от теста по математика, плюс удвоената оценка от теста по БЕЛ, плюс оценката по математика от свидетелството за основно образование, плюс оценката по физика от свидетелството за основно образование.

Думата авиация идва от латинската avis, която означава птица. Любовта към летенето и самолетите вероятно е един от важните мотиви при избора на специалността "Авиационно инженерство". Тя е сред най-търсените в учебните заведения, които я предлагат, показва статистиката за кандидатстудентските вълнения през последните години. Авиационните  техници ,инженери по правило могат да търсят реализация в авиокомпании, летищни комплекси, ръководство на въздушното движение, авиационни фирми и дружества, авиоремонтни и авиопроизводствени предприятия. Трябва да разбират от ремонтна документация, различни металообработващи машини, технологично оборудване, инструментална екипировка и средства за измерване, средства за транспортиране и съхраняване, офис техника и компютри.

Професията със сигурност изисква много качества – дисциплина, съобразителност, аналитично мислене, както и умение да виждаш нещата в перспектива, да се организираш добре и да работиш в екип. И още - прецизност и отговорност, способност за вземане на бързи и адекватни решения, генериране на идеи и нестандартни решения. Но и за тази професия като че ли най-важното да имаш сърце, за да изпълняваш задълженията си с любов и желание. Защото за истински обичащите своята работа авиацията не е само начин за покриване на месечните разходи. Тя е посвещаване, възможност за добро кариерно развитие, средство да научиш много нови неща и дори хоби, твърдят хора от бранша.