Жителите на Виена бързат да напазаруват и да се приберат преди вечерния час. Снимки Деница Кралева

Жителите на Виена бързат да напазаруват и да се приберат преди вечерния час. Снимки Деница Кралева

Република Австрия влиза в трети локдаун от 26-ти декември. Той ще продължи до 18-ти януари 2021 г. Всички търговски обекти в страната ще трябва отново да затворят за 3 седмици. Изключение правят, както и при първите два локдауна, хранителните магазини, бензиностанциите, аптеките, банките и магазините за тютюневи изделия (Tabak Trafik).

Своята дейност прекратяват и всички услуги, при които няма възможност да се спазва дистанция с клиента, в това число салони за красота, фризьори, масажи и т.н.

Само хора с негативен резултат от бърз антиген тест след края на локдауна ще могат да излизат и да посещават търговски обекти, културни събития и заведения. За всички останали локдаунът ще се удължи със 7 дни. Масовите тестове ще бъдат направени 16-ти и 17-ти януари 2021 година.

Отказалите да участват в масовото тестване ще бъдат задължени да носят предпазни маски от типа FFP2, докато пазаруват или пътуват към работното си място.

За следните професии тестването с антиген тест е задължително: 

- учители и педагози,

- фризьори, маникюристи, козметици, масажисти и т.н.,

- продавачи и консултанти в търговията (при директен контакт с клиентите),

- транспорта (всички с директен контакт с пътниците ),

- здравеопазването,

- строителството.

Няма промени в ограниченията за празнуване на предстоящите празници. На Коледа са разрешени събиранията на групи с до 10 души. 

Позволено е спортуването на открито. Това означава, че ски влековете и откритите ледени пързалки ще работят при засилени мерки за сигурност. 

Галерия