От 16-ти юли Австрия забранява полетите от България. Снимки Антония Цинова

От 16-ти юли Австрия забранява полетите от България. Снимки Антония Цинова

Австрия забранява полети от България. Мерките на австрийската държава са против разпространението на SARS-CoV-2. С Наредба на федералния министър по социалните въпроси, здравето, грижата и защита на потребителите, влизаща в сила в 00.01 часа на 16-ти юли 2020 г., България е добавена към списъка от държави, за полети от които е наложена забрана за кацане на австрийска територия. Понастоящем забраната е в сила до 31-ви юли 2020 г., съобщиха от Министерството на външните работи.

Преди седмица Австрия наложи 14-дневна карантина за пристигащи от България. Причината е резкият скок на броя на новите случаи, които се отчитат в страната ни през последните седмици. Само за последното денонощие у нас броят на потвърдените случаи е 234. 

Австрия наложи 14-дневна карантина за идващи от България

Репортери на "Черноморие" вече 18 седмици ви информират, какво се случва с пандемията и последиците от разхлабване на мерките в страните в Европа и света посредством разкази на българи, които живеят на различни места.

Австрия успя да се справи с пандемията и след разхлабване на мерките броят на случаите в страната не бележат рязко увеличение. "За първи път от 19-ти май в страната бяха регистрирани 115 нови случая на 6-ти юли", разказа Антония Цинова, която живее и работи в австрийската столица Виена. След тази дата цифрата на новите случаи се колебае, като за 14-ти юли тя е 73. В страната от началото на пандемията до днес са потвърдени 19 154. Австрия бе една от държавите, които "изнесе" вируса през февруари и март в други страни в Европа. Първите случаи в България дойдоха оттам - на туристи, които караха ски в един от курортите в алпийската страна. В момента активните случаи в Австрия са 1 239. Битката с COVID-19 в страната са изгубили 710 души, а оздравелите вече са 17 175. В страната са направени 700 616 теста, което прави 77 775 на 1 млн. население. Жителите на Австрия са 9 008 214 души.

"В Австрия хората имат друго съзнание и подхождат отговорно към ситуацията и след падането на мерките. Заведенията работят, но се спазва дистанцията", разказа Антония Цинова. Тя е родена в Кърджали, но е завършила Френската гимназия в Бургас и прекарва всяко лято край морския бряг. А от пет години има още по-основателна причина да идва в Бургас - Burgas International Film Fest (той ще се проведе от 18-ти юли до 25-ти юли тази година б.а.), чийто артистичен директор е. Преди седмица Антония се прибра в Бургас с полет от Виена до София на една от ниско тарифните компании. Дали, заради ранния час на полета или заради все още малкия брой полети, но на летището в австрийската столица не е имало много хора. Мерките са били съобразени със ситуацията, а в самолета, освен задължителните маски пътниците са пътували на разстояние. "Бяхме настанени по двама на ред от 3 седалки, така че между нас да има празно място", уточни Антония.

Австрия и по-конкретно Виена са сред любимите дестинации на туристи от Европа и света. В момента и тази страна търпи загуби в туризма, зарази намаления брой посетители. Музеите вече са отворени, но ще трябва да мине време преди да се възстанови броя на посетителите от преди пандемията.

В страната работят българи, в това число и бургазлии. Мнозина се грижат за възрастни хора. Заради здравната кризата част от тях успяха да заминат за Австрия едва в средата на юни. Със затягането на мерките спрямо България не е ясно за какъв период от време ще им бъде удължен договора.

Заради забраната на полети от България през следващите две седмици, българите, които работят там ще се наложи да пътуват през друга страна и ще подлежат на 14-дневна карантина. При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обръщат към посолството на България във Виена на тел.: +43 1 505 31 13, както и на дежурния телефон при спешни случаи: +43 6991 888 21 01.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: [email protected].
МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).

Галерия