През 2019 година фолклорна група от село Люляково и почетният консул на Австрия в Бургас Радостина Иванова (вдясно) гостиваха на музея Тиха нощ. Снимка Стефка Делчева

През 2019 година фолклорна група от село Люляково и почетният консул на Австрия в Бургас Радостина Иванова (вдясно) гостиваха на музея Тиха нощ. Снимка Стефка Делчева

Австрийският музей "Тиха нощ" от град Ваграйн ще гостува в Бургас. Конкретният период ще бъде обявен по време на официалната визитата в Бургас на заместник-кмета на Община Клайнарл, ръководителят на Туристическия съюз "Ваграйн", директора на Културния съюз "Blaues Fenster", на директора на училището и бивш кмет на Ваграйн. Гостуването е по покана на Почетното консулство на Австрия с подкрепата на Община Бургас и Културния съюз "Blaues Fenster".

Посещението се реализира в рамките на проекта "Advent der Kulturen". Програмата на делегацията предвижда срещи с областния управител на Област Бургас, с кмета на град Бургас, с директори на училища, посещения на музеите в град Бургас, посещение на музеите на остров "Света Анастасия", Ченгене скеле, музеи в Несебър.

По инициатива на почетния консул на Австрия в Бургас доц. д-р Радостина Иванова през ноември 2019 година, в рамките на проекта "Advent der Kulturen" Регионален исторически музей - Бургас представи с голям успех етнографска, коледна изложба в музея "Тиха нощ" във Ваграйн, провинция Залцбург, Австрия.

Представена беше и програма от фолклорна група от село Люляково и на ансамбъла "Атанас Манчев" към Народно читалище "Пробуда" Бургас. В музея беше показано приготвяне на български коледни ястия. Българската експозиция беше представена в музея "Тиха нощ", посветен не само на живота и творчеството на свещеника Йозеф Мор (1792-1848), който написал текста на песента "Тиха нощ" през 1816 г., но и на популяризирането песента. Мор прекарва последните единадесет години от живота си като викарий във Ваграйн. Музиката на изключително популярната песен е на органиста Франц Грубер.

В рамките на този проект през 2019 г. пътуваха и учители и ученици от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас, които се срещнаха с ученици и учители от училище в община Ваграйн и участваха там в съвместни обучения. Бяха представени приготвени от учениците български ястия на Коледния базар във Ваграйн, които бяха приети много добре от посетителите му.