Автомобили, паркирани пред МБАЛ пречат на линейките

Колите, оставени от собствениците им там понякога с дни, пречат на специализираните автомобили, превозващи болни на хемодиализа, на трудноподвижни пациенти и такива в инвалидни колички, които трябва да слязат пред самия вход на болницата поради влошеното си здравословно състояние.

 

Наблюденията на работещите в болницата показват, че много често живеещите в съседните блокове хора оставят колите си пред болницата на безплатен паркинг и не ги местят с дни.

Заради проблемите с придвижването на специализирания медицински транспорт и множеството оплаквания на пациенти, изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас доц. д-р Стефан Станчев поиска съдействие от община Бургас да въведе контролиран достъп до паркинга пред стария корпус на МБАЛ-Бургас – т.нар. терапевтичен корпус, тъй като паркингът е публична общинска собственост.  "Паркиралите автомобили създават задръствания, които пречат на линейките и се налага линейките да чакат, а понякога това може да се окаже фатално за пациента, тъй като при спешните случаи за спасяването на човешкия живот е ценна всяка минута", посочва доц. Станчев. Според ръководството на болницата най-удачният вариант е паркингът, заключен между терапевтичния корпус на МБАЛ и ДКЦ-І да попадне в зоните за краткосрочно паркиране тип "Синя зона" на общината, като безплатно се пропускат линейки, специализиран медицински транспорт и автомобили, които возят болни.

Широкият паркинг от дясната страна на новия корпус на болницата, както и този зад новия корпус, да останат с неконтролиран достъп за улеснение на пациентите и техните близки, които идват на свиждане, предлага още ръководството на болницата.