Кметът на Варна Благомир Коцев (в дъното) откри международния форум. Снимки Община Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев (в дъното) откри международния форум. Снимки Община Варна

"Мой приоритет като кмет на Варна и като професионалист, идващ от морския бизнес, е да развием тази индустрия, толкова важна за нашия град. Варна има голям потенциал да подобри условията за развитие на морския сектор и да привлече инвестиции в инфраструктурата и пристанищните съоръжения. Това каза при откриването на третия Международен морски форум "Морски компас", кметът на Варна Благомир Коцев.

"Варна имаше най-голямото пристанище в България, но за съжаление през последните години то изостана и по отношение на инвестициите Бургас и Констанца ни изпревариха, но ние имаме амбицията да наваксаме това изоставане. За целта е необходимо да имаме стабилно правителство, с което заедно да работим за това, Варна да стане център на морската индустрия", допълни кметът Коцев.

Международният форум беше открит днес в Община Варна. В него участват повече от 40 чуждестранни представители на високи позиции в морския бизнес в над 15 държави. Негов организатор е Българската асоциация на морските капитани (БАМК) и целта му е да представи текущото състояние, регулации и иновации в морския транспорт, както и да предложи нови решения във връзка с навлизането на новите технологии в сектора и стремежа към развитие на екологична икономика. Форумът се стреми да бъде и платформа за свързване на хора от морския бизнес, международни и национални морски администрации и представители на научни и образователни институции.

Приветствие към участниците отправиха още вицеадмирал Митко Петев - съветник на президента по въпросите на военната сигурност, капитан Станислав Стоянов - председател на БАМК, президентът на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани к.д.п. Димитър Димитров и Димитър Стойнов - почетен консул на Италия във Врана. Програмата на форума продължава и утре.

Галерия