Ирина Папанчева е родена в Бургас, но в момента живее в Брюксел. Снимка Личен архив

Ирина Папанчева е родена в Бургас, но в момента живее в Брюксел. Снимка Личен архив

Двама автори, които живеят в Белгия ще с литературен сблъсък в Бургас. Срещата между Ирина Папанчева и Али Бадер е на 9-ти септември, четвъртък, на терасата на Регионална библиотека "Пейо Яворов" от 18.30 часа. Темата на разговора с модератор Петя Янакиева, журналист в БНР Бургас, ще бъде писането като процес и начин на живот. Двамата автори ще споделят своя опит, включително с това да твориш в чужда страна. Ще бъдат прочетени и техни текстове, които не са излизали на български.

"Радвам се, че мога да допринеса за представянето на Али Бадер в България. Той е много интересен и провокативен автор. Чела съм няколко негови творби, които са оставили следа у мен с ироничния поглед към иракското общество, както и към арабската общност в Брюксел, с лекотата на повествованието, с убедителността на персонажите с техните вярвания, въжделения, недостатъци и разочарования. Много харесвам и есетата, и поезията му", каза Ирина Папанчева, която преведе откъси от творби на иракския писател от английски за предстоящата среща.

"Текстовете на Ирина Папанчева са написани с точност и елегантност, с перото на артист, който дълго е работил върху избора на думи, рафинирането на фразите, чистотата и яснотата на езика. Тя избира героите си от живота, герои, които се изправят пред един свят, пълен с мистерия и противоречия. Събитията протичат гладко и стабилно следват своя ход, докато не достигнат кулминацията на сюжета. Папанчева не разчита на елемента на изненадата, а се стреми в написаното от нея да има спокойствие и последователност. Резултатът е един блестящо изграден свят, в който леко и тихо вървим с героите и събитията, без да губим търпение", пише Али Бадер в глава, посветена на бургаската авторка, от своя предстояща книга.

Ирина Папанчева е родена в Бургас. Завършва паралелка с литературен профил в СУ "Св. св. Кирил и Методий", магистратура по чешки език и литература в СУ "Св. Климент Охридски" и магистратура по европейска политика и социална интеграция в Свободния фламандски университет в Брюксел. Автор на детската илюстрована книжка "Аз заеквам", повестта "Почти интимно", романите "Анабел", "Перо от пеликан" и "Тя, островът", новелата "Добре дошъл, Натан!" и на разкази. Нейни творби са преведени и издадени, самостоятелно и в антологии, на английски, френски, арабски и персийски. Ирина Папанчева живее в Брюксел.

Али Бадер е иракски романист, поет, преводач, критик, драматург и сценарист, смятан за един от най-значимите писатели в арабския свят за последното десетилетие. Роден е в Багдад, където завършва западна философия и френска литература. Автор на петнайсет романа, шест поетични книги, както и на есеистични. Сред най-популярните му книги са "Татко Сартър" и "Пазителят на тютюн", "Да бягаш след вълците" и "Грешната жена", които са спечелили награди. От години живее в Брюксел.

Галерия