Изложбата ще бъде открита на 6-ти август в залите на Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Снимки Авторът

Изложбата ще бъде открита на 6-ти август в залите на Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Снимки Авторът

Автори от цял свят се събират за изложбата "Толкова близо и толкова далеч", която е експонирана в Центъра за съвременно изкуство и библиотека в Бургас. Габриела фон Хабсбург, Калин Серапионов, Людмил Георгиев, Тим Парчиков, Браян Дейли и Ив Тошайн участват за първи път в обща арт изява. Събира ги кураторът Стефан Стоянов, който от години живее в чужбина.

"Идеята за "Толкова близо и толкова далеч" се роди по време на пандемията миналата година. Заедно с моите асистентки Вяра и Румяна решихме, че лятото е подходящо време тя да се случи. Избрахме Бургас и още пролетта разгледахме много места, които ни бяха представени от Общината. Библиотеката още не беше отворена за посещения, но реших, че това е мястото за изложбата", сподели пред "Черноморие" Стефан Стоянов. "Чрез книгите и четенето беше моето приятелство с моята майка, която си отиде от този свят. Затова и избрах тази сграда", допълна кураторът.

Името на експозицията не е случайно избрано и е своеобразна игра на думи.

В "Толкова близо и толкова далеч" своята видео инсталация представя Калин Серапионов. Тя е реализирана през 2013 година. В нея той свесва едно природно явление - лунно затъмнение с неоновите светлини и реклами от градския пейзаж. "Светещите обекти напомнят за човешката употреба. Това е съчетаване на природата и човешките елементи", сподели авторът, докато боядисва с черна боя екрана, върху който ще се прожектира неговия проект. Той е с размери 4,20 на 1,75 метра и е разположен в едно от помещенията на библиотеката, където се съхранява част от архива с книги. "Този екран небрежно се вписва в атмосферата на библиотеката. Разчитам на изненадата, която ще предизвикам у посетителите, защото това е една своеобразна намеса в пространството", допълва Калин Серапионов. Звукът в невото видео е на Ангел Симидчиев.

Една различна нотка в изложбата внася и Габриела фон Хабсбург. Тя е внучка на Карл I Франц Йозеф – последния император от Хабсбургите. В "Толкова близа и толкова далеч" тя показва своите метални скулптури.

"Толкова близо и толкова далеч" ще бъде открита на 6-ти август от 19.00 часа. Изложбата ще може да бъде разгледана в залите на Центъра за съвременно изкуство и библиотека до края на август.

Галерия