Венета Ганчева е дамата в триото художници, които представят обща изложба. Снимки Бургас без цензура

Венета Ганчева е дамата в триото художници, които представят обща изложба. Снимки Бургас без цензура

Автори от Добрич показват Летен полъх в Бургас. Така е озаглавена изложбата на трима художници - Венета Ганчева, Димитър Костадинов и Николай Тодоров. Тя е подредена в залата на Дружеството на бургаските художници на улица "Александровска" №22. Изложбата ще бъде открита на 22-ри август от 18.00 часа и ще гостува до 2-ри септември 2023 година. Авторите показват на бургаската публика живопис и пластика. Вдъхновението на художниците идва от природата, лятото, морето. Всеки от тях притежава собствен творчески почерк, който го отделя от другите. И тримата имат богата творческа биография – много участия в национални и международни изложби и пленери, и много самостоятелни изяви. 

Венета Ганчева се представя с абстрактна живопис. В своите платна тя вплита пясъчни структури и монолитни цветни петна, подчертани от изразителен, ясно очертан контур. Този ритъм на цветовете, това движение на линиите, структурите и формите изцяло хармонизирани с интензивността и наситеността на нейните емоции и усещания, въздействат силно върху зрителя.

Димитър Костадинов представя пластики от дърво и камък, вдъхновени от природата и морето. Използваните материали, обработени от морето и вятъра – осоленото, патинирано дърво, камъните, са съчетани по един неповторим начин чрез неговото творческо въображение. Уникалните пластики са поднесени естетически на зрителя. Те стоят чудесно в съвременния интериор с естетиката на минимализма и олицетворяват връзката и единението на човека с природата.

Николай Тодоров се представя със знакова, релефна живопис. Картините му са вдъхновени от природата и древността. Върху природни структури наслагва древни първични знаци – спирали, концентрични кръгове, първични резки, изображения на кораби.Картините му са заредени с мощна енергия. Те са изпълнени в уникална авторска смесена техника върху платно. Предназначени за съвременния интериор, произведенията му са тясно свързани с древността и природата. Те са в естетиката на минимализма и премерената живопис.

Галерия