Мерките в страната продължават да са затегнати. Снимката е илюстративна

Мерките в страната продължават да са затегнати. Снимката е илюстративна

Автошколите в Кралство Белгия отварят врати от днес, 11-ти януари. Федералното правителство в страната проведе поредната си среща във връзка с мерките срещу корона вируса. Договорено беше само едно облекчаване на мерките и то касае работата на автошколите.

"Всички други мерки остават в сила. Ще има повече проверки на работните места, за да се види дали работници/служители спазват наложената им карантина", разказа бургазлията Янчо Събев, който от години живее и работи в белийския град Льовен.

От началото на пандемията с коронавирус 44 седмици репортери на  сайт "Черноморие" Ви информират как останалия свят се бори със заразата. Това е възможно благодарение на разказите на българи, които живеят на различни места по света.

В Белгия броят на регистрираните случаи от началото на пандемията през март 2020 година вече е 662 694. Активните случаи към 9-ти януари са 596 967. Излекуваните са 45 744, а броят на починалите е 20 038.

До този момент в страната са направени 7 257 813 теста, което прави 624 802 теста на 1 млн. души. Населението на страната е 11 616 188 жители.

Въпреки че ситуацията в страната се развива положително, ще бъде засилен контролът върху задължителния тест и карантина след неналожителни пътувания до страни, които са в червена зона. По-нататъшно разхлабване на мерките, като например тези за контактните професии като фризьори и пр., ще бъде обсъдено на следващия Консултативен съвет, който е насрочен на 22-ри януари.

Въпреки общата тенденция на леко намаляване на броя на заразените (2 048 е броят на новорегистрираните към 9-ти януари б.а.), броят на хората, които всеки болен заразява отново леко се покачва.

Броят на пациентите в интензивните отделения в болниците остава на високо ниво.

В зависимост от развитието на епидемиологичната обстановка е възможно децата да имат дистанционно обучение една седмица преди или след Минзухарената/Карнавалната ваканция, която започва на 15-ти февруари.

Белгия удължи мерките за PCR тест и карантина до 19-ти февруари