Подреждането на състава на РИК-Бургас е безпрецедентна подмяна на вота на избирателите, смята Константин Бачийски

Подреждането на състава на РИК-Бургас е безпрецедентна подмяна на вота на избирателите, смята Константин Бачийски

В ръководството на Районната избирателна комисия в Бургас няма нито един човек от квотата на коалиция "Продължаваме промяната". То бе утвърдено от Централната избирателна комисия със свое решение от 12-ти август, след като на консултациите, свикани в Областна управа - Бургас, партиите не се разбраха за разпределяне на мандатите.

Човек на ГЕРБ оглави РИК в Бургас

"Кандидатурите на "Продължаваме Промяната" са напълно игнорирани. С решението на Централната избирателна комисия ключовата фигура в Районната избирателна комисия в Бургас е предоставена на ПП "ГЕРБ" - партията, настоявала до преди месец за връщането на хартиените бюлетини.

Заместник-председателите са избрани от квотите на ИТН и БСП, секретарят на Комисията от ДПС. За "Продължаваме Промяната" са предвидени само места за редови членове в изборната администрация", заяви в писмо изпратено до медиите Константин Бачийски - депутат в 47-то Народно събрание. Той влезе в парламента като водач на листата на коалиция "Продължаваме промяната" от Втори многомандатен избирателен район - Бургас. На предишните извънредни избори "Продължаваме промяната" се яви с два мандатоносителя - едната партия бе "Средна европейска класа", чийто представител е Бачийски.

"Приемаме случилото се като доказателство, колко много се страхуват ГЕРБ и ДПС от изборните резултати и като сигнал, че те ще се опитат с всички средства да си осигурят предимство. Подреждането на състава на РИК-Бургас е безпрецедентна подмяна на вота на избирателите, тъй като гласовете за първата партия в страната и в региона от последните избори не са били зачетени и просто са изхвърлени в коша", коментира Константин Бачийски от името на "Продължаваме промяната".

Съставът на РИК е избран във връзка с насрочените от президента Румен Радев извънредни избори за 48-мо Народно събрание, които ще с епроведат на 2-ри октомври.