През изминалите 15 години винаги съм се противопоставял на порочните практики на статуквото, заяви Константин Бачийски

През изминалите 15 години винаги съм се противопоставял на порочните практики на статуквото, заяви Константин Бачийски

"Различията ми с "Продължаваме промяната" са по отношение на влиянието на ГЕРБ и ДПС в управлението и текстовете за двойното гражданство в Конституцията", заяви Константин Бачийски - лидер на "Средна европейска класа" и народен представител от ПП - ДБ.

"Принципът ми интересите на българските граждани да бъдат на първо място пред политическите не подлежи на промяна. Това е червената линия, която не бих преминал. Затова по време на гласуването на 19 декември не подкрепих тази част от промените в Конституцията, касаещи двойното гражданство на депутати и министри, въпреки че гласувах за останалите конституционните промени в цялост.  Убеден съм, че чужди граждани не бива да бъдат народни представители, още по-малко министри и премиери. Това е тема, която касае националната ни сигурност", заяви Константин Бачийски.

Той направи исторически паралел с Търновската конституция, която е давала възможност министри да бъдат с двойно гражданство, но само след решение на Народното събрание.

"За мен предоставянето по право на тази възможност в наши дни е създава известни рискове. В резултат на недоволството ми, както и на други депутати, към документа бяха добавени и 18 месеца уседналост за народните представители. За министрите обаче такова ограничение липсва. По тази причина отказах да подкрепя конкретния текста. Това, както и първоначално заявената ми позиция срещу влиянието на ГЕРБ и ДПС в управлението на страната са единствените сериозни разминавания в политиките между мен като лидер на ПП СЕК и "Продължаваме промяната". По тази причина преди време, не гласувах в подкрепа на състава правителството, а подкрепих само министър-председателят акад. Николай Денков. В Министерски съвет има стойностни министри, но и такива, които са силно зависими от ГЕРБ и ДПС", каза председателят на СЕК.

Константин Бачийски припомни, че като участник в политическия живот на страната, той и екипът му винаги са били последователни в действията си - работа с идеална цел в защита на интересите на хората и борбата с корупцията.

"През изминалите 15 години винаги съм се противопоставял на порочните практики на статуквото. Това беше причината да вляза в Народното събрание и е въпрос, по който няма да изменя на позицията и принципите си и занапред. През годините съм бил свидетел на много различни политици, които преди избори се обявяват срещу ГЕРБ и ДПС, а след това са заедно с тях. Разбирам тяхната гледана точка, но не мога да бъда такъв. Правя това, което казвам, а казват това, което мисля и затова съм последователен в действията си,  за разлика от други, някои от които сега ме нападат в публичното пространство, заради това, че продължавам да поддържам политиките, заради, които гражданите са ми гласували доверие и са ме избрали.

Относно съобщението, че новото Общинско ръководство на "Продължаваме промяната" в Бургас прекратявало сътрудничеството ни, мога да заявя, само че няма как да прекратиш нещо, което реално все още не е започнало, защото повечето от тези 4-5 човека в това ново ръководство и хората около тях се появиха едва сега преди местните избори и до преди около шест месеца дори не ги познавахме – не ги познавах не само аз, но дори и учредители на партията от региона. Тях ги нямаше, когато създадохме промяната през 2021, нямаше ги на изборите през 2022, дори ги нямаше на парламентарните избори през април 2023, а лично аз ги видях за първи път около момента, когато се разбра, че ще има правителство. В последствие това създаде напрежение, между новопоявилите се хора в местното ръководство и тези, които вярваха и се бориха за промените в страната от самото начало. Както знаете бившия народен представител Христо Симеонов, д-р Асен Пенев, както и много други хора с авторитет от листите за народни представители се отдръпнаха и дори не се кандидатираха за общински съветници, но това е вътрешен проблем на местно ниво в "Продължаваме промяната" Бургас, в който аз няма как да се намесвам, тъй като съм лидер на друга партия. Да, партия, която беше част от създаването на идеята за Промяна, но все пак друга партия.  С това ново общинско ръководство в Бургас не почнахме да работим може би и поради стечение на обстоятелствата, защото малко след като се появи, се разбра че Продължаваме Промяната ще се яви на избори заедно с ДБ, и заради ДБ , от Средна европейска класа се явихме самостоятелно на местните избори и нормално имахме два различни щаба. Иначе сред хората, които бяха част от Промяната от самото начало, както и измежду новодошлите има страхотни хора, с които продължаваме да поддържаме контакт. Даже след излизането на тази позиция много хора от местната структура ми звъняха да ми кажат, че не са съгласни с нея и продължават да ме подкрепят.  Висшето ръководство на Продължаваме промяната, също беше изненадано от тази позиция и веднага потърси информация, как това изобщо може да се случи без самите те да знаят за излизането на такава декларация. През последните 12 години започвайки още, като общински съветник,  аз се борих с уродливите практики на ГЕРБ и ДПС в обществения, икономическия и социалния живот на страната и продължавам да го правя. Ако новото местното ръководство на ПП Бургас смята, че правилния път в местната власт е заедно с ГЕРБ, имат пълната свобода да го следват.  Аз обаче ще продължа да се противопоставям срещу всичките нередности, с които се сблъсквам.

Ще си спестя коментар по немотивираните твърдения в декларация на новото местно ръководство в Бургас и мотивите, които вероятно ги движат. Нападките само ме вдъхновяват да продължа да работя упорито и решително за обществото. В момента за гражданите има много по-важни проблеми, по които политиците трябва да работят и съм фокусиран върху тях.

Наясно съм, че когато, човек работи в обществена полза и когато не могат да ме огънат или купят, ставам неудобен. Всички действия на хората, които ме нападат, навярно показват, че вървя в правилната посока. Затова аз и моят екип не се отказваме, не се предаваме и най-важното не се продаваме", заяви още Константин Бачийски.