Константин Бачийски (вляво) заедно с кмета Тихомир Янакиев подкрепи протеста на жителите на Росен

Константин Бачийски (вляво) заедно с кмета Тихомир Янакиев подкрепи протеста на жителите на Росен

Бургаският народен представител Константин Бачийски (ПП - ДБ) изрази подкрепата си към протестиращите от созополското село Росен. Жителите на населеното място излязоха днес и затвориха пътя, заради ужасното състояние на отсечката от село Росен към село Веселие и Ясна поляна. Основен ремонт не е правен през последните 30 години.

Депутатът Бйчийски сподели, че е с жителите на селото и той, и кметът на община Созопол Тихомир Янакиев, вече са провели няколко разговори с министъра на регионалното развитие и с директора на Агенция "Пътна инфраструктура", като някой от разговорите са били още преди две седмици, т.е много преди насрочването на протеста.

Нещо повече, регионалния директорът на АПИ лично е проверил на място състоянието на пътя.

Случаят отново е бил обсъден през изтеклата работна седмица с конкретни срокове и ангажименти.

Според Бачийски няма яснота, защо въпреки осигуреното финансиране по време управлението на служебния кабинет обществената поръчка не е била финализирана, а самата поръчка е обявена още от 16 септември 2022 година.

До края на юли ще има избран изпълнител на основния ремонт на 21,4 км от третокласния път III-992 Росен - Ясна поляна. В момента се провежда обществена поръчка, обявена през септември 2022 г., и предстои отварянето на ценовите оферти, обявиха преди ден от АПИ.

Индикативната стойност на поръчката е 23 585 100 лева без ДДС, а средствата са предвидени в бюджета на АПИ.

"Ако в следващите 30 дни обществената поръчка не бъде отворена и не бъде избрана фирма изпълнител, аз сам ще се присъединя към вашия протест и ще продължа да търся решение на проблема", заяви Бачийски пред жителите на Росен, Веселие и Ясна поляна.

Депутатът обеща, че лично се ангажира да следи развитието на случая.

Галерия