Представлението на Бал с маски е на 30-ти март на сцената на Операта. Снимки Държавна опера Бургас

Представлението на Бал с маски е на 30-ти март на сцената на Операта. Снимки Държавна опера Бургас

Операта на Джузепе Верди "Бал с маски" оживява на сцената на бургаската опера на 30-ти март, четвъртък, от 19.00 часа. На диригентския пулт ще застане маестро Иван Кожухаров.

Тайнства, заговори, вътрешни борби, изкупление – всичко това, като красив музикален разказ за силата на чувствата, ще представят великолепните солисти, които ще изградят запомнящи се образи, в синхрон с оркестър, хор и балет, под палката на именития маестро Иван Кожухаров. Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, концертмайстор –  Христо Белчев.

Великолепен е артистичният каст на спектакъла. Тенорът Валерий Георгиев, който се отличава с мек тембър и стабилност във вокално отношение, влиза в ролята на благородния Рикардо. Поради заболяване, сопраното Aнна Дитри /Полша/, предвидена да пее в главната роля, няма да се представи на сцената на Операта на 30 май. В образа Амелия – разкъсващата се между любовта и дълга, ще се превъплъти великолепната солистка на Бургаската опера Йоана Железчева, която бе запомнящата се в ролята на откритата сцена на тракийския мегалитен комплекс Бегликташ през лятото на 2022 г., в рамките на грандиозния фестивал „Опера на светилището“. Именитият баритон Марян Йованоски ще бъде честолюбивият Ренато – с него Железчева си партнира по безспорно професионален начин на сцената на Бегликташ миналата година. Чудесното сопрано с колоратурни височини на гласа Мария Цветкова-Маджарова влиза в ролята на Оскар. Даниела Дякова ще бъде мистериозната и гадателка Улрика. Като двамата заговорници, които заплитат сюжетната интрига, бургаската публика ще види басите Делян Славов - като Самуел, и Диман Панчев - Том. Баритонът Валери Турманов ще бъде Силвано, Любомир Тодоров - Главният съдия, а Милен Динолов - слугата на Амелия. Стилна и импонираща на цялостното въздействие на спектакъла е сценографията на "Бал с маски", дело на Димо Костадинов, а костюмите на Лили Костадинова - красиви и съобразени с характера на образите, чиято обща визия допълват. Пластиката е на Гриша Роглев.

Присъстващите на спектакъла на "Бал с маски" ще бъдат развълнувани от драматичните отношения между героите, отразяващи греховните им желания, белязани от пътя към болезнено осъзнаване –  под натиска на повелите на обществения морал. Публиката ще стане свидетел на заплитането на съдбовни възли и разплитането на човешки съдби. Оперното произведение на Верди съдържа типичните за сценичното музикално изкуство тайнства, заговори, вътрешни борби, стремеж към изкупление –  всичко това, вплетено в красив музикален разказ за силата на чувствата, за съдбовността на срещи, отношения, раздели. Постановката на Вердиевата опера, посредством иновативните режисьорски решения на доц. д-р Александър Текелиев, ще разгърне драматичния си блясък на сцената на Операта на 30-ти март.

Галерия