Детският кът е създаден за по-малко от месец и ние сме щастливи, че го има, сподели началникът на отделението д-р Хрипсиме Каспарян. Снимки УМБАЛ - Бургас

Детският кът е създаден за по-малко от месец и ние сме щастливи, че го има, сподели началникът на отделението д-р Хрипсиме Каспарян. Снимки УМБАЛ - Бургас

Българи, които живеят в чужбина, обзаведоха детски кът във Второ детко отделение на УМБАЛ Бургас. Така малките пациенти ще имат място за игра. Фондация "Ангели за България" оборудва детски кът, който вече се ползва от настанените в отделението деца. Ремонтът и настилката в помещението са дело на болницата, а фондацията закупи мебелите, играчките и книжките.

"Детският кът е създаден за по-малко от месец, ние сме много щастливи, че вече го има, защото майките знаят колко е трудно да създадеш занимание за детето в рамките на болничната стая и колко натоварващ може да бъде този престой и за майката, и за детето. Сега всички деца, чието състояние позволява, могат да играят в този специален кът и се надяваме престоят им тук да минава по-леко", сподели началникът на отделението д-р Хрипсиме Каспарян. Тя добави, че комуникацията с дарителите е била много лесна и бърза. Стаята се ползва по график според спецификата на заболяванията при децата, за да не се смесват пациенти с различни диагнози.

Фондация "Ангели за България" е създадена от българи, които живеят във Великобритания, но каузите й подкрепят сънародници от всички краища на света. Голяма част от дарителите, които са пожелали да помогнат на бургаската болница, са родом от Бургас. Кампанията за построяване на детски кътове в педиатричните отделения на държавните болници в България тече почти година. До момента са оборудвани 20 детски къта, като всеки месец се създават два нови. Целта е да се обхванат всички детски отделения в страната.

Галерия