Собственици на хотели и заведения очакват да чуят какви мерки ще са нужни, за да отворят. Снимка Черноморие-бг

Собственици на хотели и заведения очакват да чуят какви мерки ще са нужни, за да отворят. Снимка Черноморие-бг

Българи вече правят резервации за лятната си почивка по родното Черноморие. Буквално броени дни, след като министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че от 1-ви юли ще бъде даден стар на сезона, обажданията са се увелили. Хората звънят, за да запазят дни за лятната си почивка предимно в семейни хотели, където вече са почивали в предишни години и обстановката им е позната.

"Наистина отчитаме ръст на обажданията, което ни изненада, още повече, че до сега никой не смееше да направи резервация, защото не е ясно как и по какъв начин ще се случи сезонът тази година. Правим само записвания без да се иска капаро. Никой на този етап не може да гарантира как ще започне и ще протече сезона и затова предплащане засега не искаме", коментира пред "Черноморие" Тодор Кожухаров - собственик на малък семеен хотел.

Собственици на хотели и ресторанти все още не са наясно с мерките, които ще бъдат въведени, за да отворят. Очаква се противоепидемичните да останат в сила - дезинфекцирането, носенето на маски в затворени помещения, спазване на дистанция, завишена хигиена в кухнята. Очаква се да има и увеличаване на разстоянията между масите в заведенията и в откритите, и в закритите места, което от своя страна ще доведе до редуциране на масите. Това от една страна означава по-малко пари за плащане на тротоарно право, но и по-малко приходи, заради по-малкия брой на клиентите, които могат да бъдат обслужвани.

Фамилията на Тодор Кожухаров от години се занимава с туризъм. И въпреки че има опция за целогодишен, най-предпочитани за почивка по морето са естествено летните месеци - от май до септември. Сега той и другите собственици на хотели, ресторанти, заведения, арт галерии, магазини, очакват какво ще кажат от Министерството на туризма, за да започнат подготовка за сезона.

Какви ще са загубите за бранша е все още рано да се каже. От късното начало на сезона най-много ще пострадат големите хотели и вериги по Черноморието, тъй като те започват да отварят от края на април - началото на май взависимост от организираните групи туристи.

Традиционно сезонът по Южното Черноморие и в малките градчета започва след 15-ти юни. А в най-южните точки той е най-кратък - средно около 40 дни - от средата на юли до края на август.

По-дълъг сезон имат в Поморие, Созопол и Несебър. Традиционно и там легловата е пълна на 100% през юли - август. Но пък те се радват и на по-дълъг сезон, особено ако се съберат няколко почивни дни през септември - около Денят на Съединението - 6-ти септември и Денят на независимостта - 22-ри септември, както се случи миналата година. След 24-ти септември затвориха и малките хотелчета и заведения в тези морски градове.

Представители на туризма на юг от Бургас се обединиха в подрепа на бранша - видео