Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров (вдясно) поздрави участниците в Морския ден. Снимки Черноморие-бг

Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров (вдясно) поздрави участниците в Морския ден. Снимки Черноморие-бг

България иска да признае моряшката професия за ключова. Около това се обединиха участниците в Международния морски форум, който се проведе в Бургас. Те изразиха своята подкрепа за българската държава в заявката й да признае акта, след депозиране присъединяването й към резолюцията на Генералната асамблея на ООН, според която "моряците и другия морски персонал" са ключови работници.

Форумът се проведе в зала "Черноморие" на Конгресния център в Бургас и бе организиран от "Пристанище Бургас" ЕАД. Датата не е случайно избрана, на 25-ти се чества Международният ден на моряка. Събитието бе открито от директора на пристанището Диян Димов. Приветствия към гостите в залата чрез видео обръщение отправи Китак Лим - генерален секретар на Международната морска организация.

"През последните години територията на пристанището в Бургас стана притегателен център за гражданите и гостите на града. Продължаваме с инвестициите в развитието на съвременната инфраструктура. През изминалата година са инвестирани 1,5 млн. лева в инфраструктура и 6 млн. лева в ново оборудване на пристанищата във Варна. А бургаският порт е реализирал 25% ръст на оборота", каза служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров.

Във форума участваха и областният управител Мария Нейкова, председателят на ОбС Севдалина Турманова, кметът на Бургас Димитър Николов и други.

Гостите бяха посрещани от ученици от бургаската Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола", известна като Морското училище.

Галерия