Слънчогледът от Украйна няма да може да се търгува у нас до 5-ти юни., съгласно решение на ЕК. Снимката е илюстративна

Слънчогледът от Украйна няма да може да се търгува у нас до 5-ти юни., съгласно решение на ЕК. Снимката е илюстративна

Министерският съвет взе решение за отмяна на националната забрана за внос на определени стоки с произход от Украйна. Забраната бе наложена на 19-ти април и засягаше 20 стоки, внос от Украйна.

Премахването на националната забрана е в резултат на постигнатото принципно общоевропейско решение на проблема. На последното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, проведено на 25 април 2023 г., България се съгласи с предложения от Европейската комисия пакет от мерки за стабилизиране на пазара, които ще бъдат приложени при вдигане на националните забрани.

Част от мерките са: втори финансов пакет за подкрепа на фермерите от най-засегнатите държави в размер на 100 млн. евро; активиране на извънредни защитни мерки по сега действащия Регламент за автономните търговски мерки (Регламент (ЕС) № 870/2022) за 4 продукта (пшеница, рапица, слънчогледово семе и царевица), чийто внос от Украйна временно се забранява; извършване на редовен мониторинг от ЕК на други стоки и при наличие на сътресение на пазара, да се пристъпи към стартиране на процедура за въвеждане на защитни механизми; мерки за подобряване на логистиката и транзита на стоки от Украйна.

България активно участва в преговорите между Европейската комисия и засегнатите държави от увеличения внос на стоки от Украйна през последните дни, така че да се стигне до балансирано решение, отразяващо интересите на страните членки.

Отмяната на забраната за внос на определени стоки с произход от Украйна, се счита от датата, след влизане в сила на европейската забрана.

Европейската комисия прие вчера (2-ри май) превантивни действия по отношение на вноса на ограничен брой продукти от Украйна в рамките на извънредната защитна мярка. Тези мерки са необходими предвид извънредните обстоятелства на сериозни логистични затруднения в пет държави членки на ЕС, сред които и България. Мерките се отнасят само до четири селскостопански продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе с произход от Украйна. Те имат за цел да облекчат логистичните затруднения във връзка с тези продукти в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Мерките ще продължат до 5-ти юни 2023 г.

През този период пшеницата, царевицата, рапичното семе и слънчогледовото семе с произход от Украйна ще продължат свободно да се търгуват във всички държави - членки на Европейския съюз, с изключение на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Продуктите могат да продължат да се движат или да преминават транзитно през тези пет държави членки посредством общ митнически транзитен режим или да отидат в държава или територия извън ЕС.

Успоредно с това България, Унгария, Полша и Словакия поеха ангажимент да отменят едностранните си мерки по отношение на пшеницата, царевицата, рапичното семе и слънчогледовото семе и всички други продукти, идващи от Украйна.

Мерките на ЕС са в отговор на опасенията на земеделските стопани в съседните на Украйна държави членки. В същото време те са съобразени с твърдия ангажимент на Съюза да подкрепя Украйна и да запази способността й да изнася зърно, което е от решаващо значение за изхранването на света и за поддържането на ниски цени на храните, предвид огромните предизвикателства, породени от непровокираната руска агресия.

Тези мерки са част от пакета за цялостна подкрепа за България и другите четири държави членки, предложен от Комисията. Те ще бъдат допълнени с финансова подкрепа за земеделските стопани в петте държави членки и допълнителни мерки за улесняване на транзита на украинско зърно през коридорите на солидарността за други държави членки и трети страни.

Комисията е готова да наложи отново превантивни мерки след изтичането на срока на действие на действащия Регламент за автономните търговски мерки на 5 юни 2023 г., докато продължава извънредната ситуация. Също така, Комисията е готова да започне оценка на положението на пазара на Съюза за други чувствителни продукти съгласно ускорената процедура за защитни мерки, предвидена в предложението за нов регламент за автономните търговски мерки след влизането в сила на настоящия регламент.