Капитанът на националния отбор донесе злато за България. Снимка Община Бургас

Капитанът на националния отбор донесе злато за България. Снимка Община Бургас

България спечели своя златен медал от третото Световно първенство по тай чи чуан, което се проведе в спортна зала "Младост" - Бургас. Мечтаното отличие спечели капитанът на българския национален отбор Петър Драгоев. Той се класира на първо място в категория традиционен "Ян стил". В състезанието сили мериха близо 500 участници от 35 държави, като на терена бяха и всички най-силни азиатски държави, сред които Китай, Виетнам, Малайзия, Хонгконг, Тайпе и Макао.

Другият успех дойде от участието на Десислава Холодна, която е ученичка на Петър Драгоев и макар да тренира от едва четири години, успя да вземе бронза в категория "Чън стил меч" в много оспорвана конкуренция.

Петър е треньор в клуб "Черен дракон" - София, личен ученик на вече покойния майстор на бойните изкуства Красимир Димитров - Китаеца. През ноември 2014 г. неговият клуб беше официално лицензиран като Присъединено училище към Международната тай чи чуан асоциация на семейство Ян, с което е един от малкото, признати и работещи за разпространението на автентичния стил.

Тайчи е едно от най-широко практикуваните бойни изкуства в света днес с 250 милиона практикуващи в цял свят. То се характеризира с бавните и грациозни движения и комбинацията от силни и меки техники. В този стил се включват подстиловете "Чън", "Ян", "Сун" и "У", а това, което го прави толкова популярен са ползите за здравето, които носи.

България и в частност Бургас за първи път са домакини на Световно първенство по тай чи чуан. Принос за това има Стефан Колев - президент на Българската федерация по ушу. Благодарение на него преди две години Бургас за първи път прие Световното първенство по ушу за младежи и девойки.