Кметът на Поморие Иван Алексиев направи корона от отрязаните лозови клонки и ги подари на областния управител Мария Нейкова. Снимки Авторът

Кметът на Поморие Иван Алексиев направи корона от отрязаните лозови клонки и ги подари на областния управител Мария Нейкова. Снимки Авторът

Ще търсим нови пазари за българските вина в САЩ и Азия. В Европа има много винопроизводители, докато тези пазари са различни, каза зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков. "Тази година е преходна и затова я използваме, за да работим по новата стратегия, която да бъде включена в новия програмен период. Вече е създадена работна група, в която влизат винопроизводители, икономисти, представители на университети, за да изработим обща маркетингова стратегия за сектора", допълни зам.-министър Джиков. Той участва в ритуала по зарязване в масивите на винпром "Черноморско злато". 3 500 дка лозови масиви бяха унищожени по време на ураганната буря, която се изви над Поморие на 17-ти септември миналата година. Два дни по-късно зам.-министър Джиков бе на място, за да огледа щетите и да разговаря със собствениците. "Средствата, които получиха лозарите са за загубена продукция. Виждам, че на места вече са започнали да подменят старите конструкции, които пострадаха при урагана", допълни зам.-министърът.

Служебният вицепремиер и зам.-министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров гарантира подкрепата, която държавата ще продължи да оказва на бранша.

Празникът на свети Трифон Зарезан по стар стил се празнува от винари и лозари. Затова и в масивите на винпрома край Поморие с лозарски ножици влязоха производители, любители, поморийци, както и Йордан Чорбаджийски - председател на Националната лозаро-винарска камара, областният управител на Бургас Мария Нейкова, кметовете на Поморие, Айтос и Малко Търново - Иван Алексиев, Васил Едрев и Илиян Янчев, както и изпълнителният директор на "Черноморско злато" Христо Янков.

Преди ритуала по зарязване молитва прочете Агатополският епископ Иеротей - викарий на Сливенския митрополит Йоаникий и игумен на манастира в Поморие "Свети Георги".

Празникът продължи с песни, танци и вино на пространството пред винзавода.

Галерия